Actualitate

O fetiță de 12 ani care are grijă de doi nepoți are șansa să învețe. A primit o tabletă de la oameni inimoși

O fetiță de doar 12 ani, care are grijă de doi copilași, are acum șansa să termine anul școlar cu bine, în mediul online, datorită unor oameni inimoși care i-au oferit o tabletă și un telefon.

O fetiță de 12 ani care are grijă de doi nepoți are șansa să învețe. A primit o tabletă de la oameni inimoși O fetiță de 12 ani care are grijă de doi nepoți are șansa să învețe. A primit o tabletă de la oameni inimoși

Elevii din România vor încheia acest an şcolar pe internet. Măsura a venit să protejeze populația României de răspândirea coronavirusului, dar nu ține seama de realitatea prezentă mai ales în mediul rural: un sfert din gospodăriile din România nu au acces la internet,  iar în multe sate semnalul de telefonie este slab sau inexistent. De asemenea, foarte mulți copiii care provin din zone defavorizate nu au nici măcar un telefon cu care să poată participa la ore.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că învăţarea asistată de tehnologie poate continua cu succes în toate şcolile din România. „Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru“, a expediat subiectul Monica Anisie, fără să precizeze în cât timp va veni acest sprijin și câți elevi vor beneficia de el. Până la acest moment, Ministerul Educației nu a anunțat organizarea vreunei licitații pentru achiziția de tablete sau laptopuri. 


Andra pare o fetiță ca oricare alta, însă greutățile ei sunt mari. Este, de fapt, un adult într-un corp de copil. Grijile vieții de zi cu zi o apasă, dar își dorește o educație. Vrea să mergă la școală, să ia note bune, să învețe cât mai multe lucruri. Însă, în această perioadă, lipsa posibilităților au privat-o de educația online.

Andra are doar 12 ani, cu toate acestea pe umerii ei atârnă greutăți pe care niciun copil nu ar trebui să le aibă. Fetița are grijă de alți doi copii, mama lor fiind internată în spital. Andra împreună cu bunica lor au grijă de ei, îi schimbă, îi hrănesc, se joacă cu ei. După ce termină programul cu cei mici, Andra învață. Din cauza pandemiei și a închiderii școlilor, eleva nu a avut acces la educație, fiindcă nu avea niciun dispozitiv cu ajutorul căruia să participe la orele online. Membrii Asociației Umanitare „Dreptul la viață” din Huedin au aflat de situația fetiției și i-au cumpărat un telefon și o tabletă.


„Ați văzut vreodată un copil plângând în hohote de fericire? Noi am văzut. Nu vă pot descrie în cuvinte câtă bucurie a avut copila-mătușă când a primit tabletă și telefon. A fost o stare pe care nu am trăit-o niciodată. Plângea în hohote și nu îi venea să creadă că sunt ale ei. Cu lacrimi și sufletul îngenunchiat am îmbrățișat-o și i-am promis că nu va mai exista ceva să își dorească și să nu aibă. Mi-a zis: nu-mi mai doresc nimic”, a povestit Daciana Loi, directorul asociației.

În urmă cu o săptămână, membrii Asociației Umanitare „Dreptul la Viață” au dotat Liceul Teoretic „Octavian Goga” și Liceul Tehnologic „Vlădeasa” din Huedin cu tablete care să ajungă la elevii fără posibilități.

abonare newsletter