Actualitate

De frica coronavirusului, Guvernul ia măsuri. Două scannere termice la Aeroportul Cluj

Guvernul a adoptat, marți, Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

De frica coronavirusului, Guvernul a luat măsuri. Două scannere termice la Aeroportul Cluj De frica coronavirusului, Guvernul a luat măsuri. Două scannere termice la Aeroportul Cluj

Grupul tehnic de lucru pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, constituit la nivelul Ministerului Sănătății, a recomandat instalarea de urgență pe fluxurile de pasageri de pe aeroporturile internaționale a unor scannere termice pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este mai mare sau egală cu 38 grade Celsius.

Având în vedere că atribuțiile de control medical și triere a pasagerilor pe fluxurile de intrare și/sau de ieșire din țară, pentru prevenirea răspândirii unor epidemii, sunt în sarcina autorității de sănătate publică, cu sprijinul administratorilor aeroporturilor și al celorlalte autorități publice cu atribuții în punctele de trecere a frontierei. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Telecomunicațiilor a propus ca și achiziția centralizată a scannerelor termice, în regim de urgență, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, să intre sub incidența dispozițiilor proiectului de Ordonanță de urgență privind Stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, propus spre adoptare.


Din analiza realizată la nivelul Ministerului Transporturilor, pornind de la configurația fluxurilor pe fiecare aeroport, necesarul de scannere termice pentru cele 16 aeroporturi internaționale sau deschise traficului internațional este de 35 de bucăți (5 pentru Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București și câte două pentru celelalte aeroporturi, inclusiv Cluj-Napoca, – pornind de la scenariul că ar trebui montat câte un scanner pe fiecare flux de plecare, respectiv, ieșire din țară).

Finanțarea achiziției scannerelor se va face tot din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, urmând ca după achiziționare, scannerele să fie puse la dispoziția structurilor teritoriale ale Ministerului Sănătății pentru a fi utilizate pe aeroporturile internaționale, în raport cu gradul de alertă și de necesitățile de control la frontieră stabilite de Ministerul Sănătății.


Efortul financiar pentru achiziția scannerelor termice pentru toate aeroporturile internaționale este de aproximativ 5 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Transporturilor. Specificațiile tehnice ale scannerelor vor fi stabilite de Ministerul Sănătății, pornind de la obiectivul urmărit prin utilizarea acestora și amploarea controalelor necesar a fi desfășurate.

abonare newsletter