Actualitate

Este oportună organizarea unui festival major în centrul Clujului?

„Este oportună organizarea unui festival major în centrul Clujului?” este a treia dezbatere dintr-o serie de dezbateri publice pe teme de interes general, după cea pe tema vaccinării obligatorii și cea pe tema introducerii votului online în România.

Dezbaterea s-a purtat între două echipe de câte două persoane, care au prezentat argumente pro și contra prin intermediul unor scurte discursuri. Membrii celor două echipe au fost reprezentanți cu experiență ai mișcării de dezbateri din țara noastră, fiind câștigători și finaliști la numeroase competiții naționale și internaționale, deveniți lideri în domeniile lor de activitate.

Care este problema cu festivalurile din Cluj?


Cinci zile pe an ne certăm că ne deranjează festivalurile, că lumea nu poate să doarmă, că este mizerie, că parcurile sunt distruse, după care uităm.

Xenia Burghelea, avocat cu o vechime de 8 ani prezintă argumentele de ce nu este bine să organizăm un festival în centrul Clujului.


„Trebuie să ținem cont că există trei bariere: fizice (gardul care îngrădește festivalul), biletul și costul acestuia și mai există bariere simbolice (nu toată lumea are acces). Atât barierele financiare cât și barierele fizice pot fi într-o anumită măsură limitate, însă bariera simbolică nu poate fi înlăturată. Noi, vrem ca și Clujul să fie un oraș egal. Noi vrem să construim în jurul Clujului oameni de identitate. Clujul înainte de aceste festivaluri era perceput ca un oraș universitar, it, cercetare în domeniul medical și o calitate a vieții relevantă. Din păcate, în acest moment, percepția noastră este că orașul a fost pus pe o hartă în sensul în care cel mai tare chef ieftin din Europa”, spune Xenia Burghelea.

Silviu Șoit, membru al bordului director Agora Debate, o contrazice pe Xenia Burghelea spunând că datorită festivalurilor, Clujul a reușit să ajungă o capitală.


„Până ca orașul Cluj-Napoca să ajung o capitală din punct de vedere politic și administrativ, Clujul a reușit să ajungă capitală din alte puncte de vedere, care poate sunt chiar mai relevante pentru secolul XXI. A ajuns capitala filmului, a ajuns să fie capitala comediei și tot felul de elemente care sunt foarte relevante.  Trebuie sa facem un turism care să fie mai rafinat. Un tip de turism de experiență, care este mult mai specific pentru secolul XXI. Oamenii din Franța, Italia, Spania, din țările nordice, nu o să ia un avion să vină până în Cluj să vadă două străzi și un parc, au nevoie să vină aici să aibă o experiență și această experiență în foarte multe contexte este dată de către festivaluri”, spune Silviu Șoit.

Acesta mai susține faptul că este foarte important ca festivalurile să fie în centrul Clujului deoarece oamenilor le este mult mai ușor să ajungă, iar zonele centrale sunt cele mai reprezentative pentru un oraș și sunt și cele mai frumoase.


„De ce este foarte important ca aceste evenimente să fie în zona centrală? Din două motive foarte importante. 1. Este un argument ce ține de accesibilitate, oamenilor le este mult mai ușor să ajungă în zona centrală. 2. Ține foarte mult de simbolism. Zonele centrale sunt cele mai reprezentative pentru un oraș și sunt și cele mai frumoase. În momentul în care vin oameni străini la evenimente este important să ne fălim cu lucrurile cele mai frumoase”, mai adaugă acesta.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter