Actualitate

Doi deputați clujeni au depus în Parlament o Lege a Ariilor Naturale Urbane

Orașele au nevoie de natură și biodiversitate pentru a contracara poluarea și dezvoltarea imobiliară haotică, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Doi deputați clujeni au depus în Parlament o Lege a Ariilor Naturale Urbane, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Doi deputați clujeni au depus în Parlament o Lege a Ariilor Naturale Urbane, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Inspirat de campaniile privind Parcul Natural Văcărești din București și Parcul Est din Cluj-Napoca, unde este propus cel mai mare spațiu verde al orașului, dintre care o parte parc natural, parlamentarul clujean amintește că ariile naturale protejate urbane oferă servicii ecosistemice valoroase. Acestea au un rol educativ, încurajează mișcarea în aer liber, ne fac mai conștienți de biodiversitate, oferă oxigen și absorb dioxidul de carbon, susține Dohotaru.

Inițiatorii legii sunt deputatul independent Adrian Dohotaru, senatorul USR Allen Coliban, deputatul PSD Petre Florin Manole, deputații UDMR Csoma Botond și Korodi Attila, deputatul PNL Glad Varga, ministrul Mediului, Costel Alexe, iar ca semnatari apar și deputații Nicușor Dan și Oana Bîzgan.


„Le mulțumesc pentru sprijin specialiștilor și activiștilor care s-au implicat în campania SOS Parcul Est, în special lui Florin Stoican, din partea Parcului Natural Văcărești, care a gândit inițiativa și lui Radu Mititean, de la Clubul de Cicloturism Napoca, pentru consilierea juridică. Le mulțumesc colegilor care s-au implicat în susținerea ariilor naturale urbane protejate și guvernului care susține proiectul prin ministrul Mediului, Costel Alexe”, se arată în mesajul lui Dohotaru.

„Ariile naturale protejate urbane sunt importante pentru că oferă experiențe în natură unor mari populații urbane care trăiesc în vecinătatea lor și care poate nu își permit să călătorească zeci de km pentru a ajunge în natură, într-o arie protejată. În contextul crizei climatice din secolul XXI generate de omenire, care afectează și România, ariile naturale urbane pot juca un rol relevant în stabilizarea climei în zonele urbane”, conchide parlamentarul clujean.

abonare newsletter