Actualitate

Aplicații de la Cluj care ar putea schimba lumea. Elevii Academiei “Descoperă-ți Pasiunea în IT”, premiați de autoritățile locale

Rezultatele obținute în programul Academia dpIT continuă să le aducă absolvenților aprecieri și recompense. Astfel, elevii echipei Reboot, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca se numără printre câștigătorii Galei „10 pentru Cluj”, la categoria Inovație. De asemenea, realizările dpITiștilor din echipa Bond Coders au atras atenția Primăriei Oradea.

Un norișor alb care își schimbă culoarea în funcție de parametrii aerului din încăperea în care se află telefonul atașat este ideea dezvoltată în cadrul Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT” premiată la Gala „10 pentru Cluj” din acest an. Echipa „Reboot”, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a primit distincția pentru Inovație. Premiul este oferit de europarlamentarul Daniel Buda și constă într-o o excursie în Bruxelles și o vizită la Parlamentul European.

„Ne bucurăm de această recunoaștere a competențelor în IT, a ideilor inovative și efortului elevilor pregătiți în programul nostru, fiind astfel deopotrivă răsplătite atât munca lor cât și dedicarea a peste 100 de colegi-colaboratori din mediul IT, școlar și academic. Un efort deosebit au depus și colegii voluntari din echipa de organizare a programului, alături de mentorii și trainerii care i-au sprijinit și îndrumat pentru a atinge aceste performanțe. Suntem cu adevărat mândri și avem încă un motiv în plus să continuăm în a-i susține pe cei care contribuie astfel la viitorul societății!”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, Președintele Asociației ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, organizatorul programului.


Elevii au obținut acest premiu pe baza rezultatelor și muncii lor din cadrul programului Academia dpIT organizat de Asociația ”Descoperă-ți pasiunea în IT.

Echipa Reboot este formată din Todoran Carla, Heghes Antonia, Rus Bogdan Alexandru, Buiga Andreea-Diana, Baciu Andrei și Ignat Alex Matei, de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu'' Cluj-Napoca. Elevii au fost mentorați de Florin Coțofan și Grigore Adrian de la Bosch România, în perioada de practică inclusă în curricula programului Academia dpIT 2019 și au realizat aplicația ”Clair” cu care au obținut locul I la evaluarea din finalul programului organizată sub forma unui concurs.


De asemenea, realizările dpITiștilor din echipa Bond Coders de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Oradea au atras atenția primăriei acestui municipiu, care, prin reprezentanții săi, viceprimarul Mircea Mălan și directorul Direcției Economice, Eduard Florea, au purtat o discuție cu elevii și mentorul lor Daniel Bran de la Fortech pentru a identifica modalitățile prin care soluția poate fi implementată.

Aplicația lor prototip, Citizen Assistant, dezvoltată în cadrul Academiei dpIT și câștigătoare a locului III la concursul din finalul programului, folosește cele mai noi tehnologii AI și este o alternativă la sistemul actual, transformând administrația publică într-un loc mai eficient.


În 2019, Asociația “Descoperă-ți pasiunea în IT” a adus laolaltă peste 100 de specialiști (de la cei 35 parteneri care susțin programul) care au lucrat direct cu cei 170 de elevi participanți în programul “Academia dpIT” (mentori, traineri, comisia de jurizare etc.)

Despre Academia dpIT


Academia dpIT este un program de educație practică prin care liceenii sunt ajutați să descopere lumea tehnologiei, a inovației și antreprenoriatului prin corelarea practicii cu dobândirea  cunoștințelor tehnice și socio-umane. Provocarea pe care o primesc de la bun început este să dezvolte un produs util și inovativ. Copiii sunt susținuți să-și transforme visele în realitate, primind din partea organizatorilor programului, timp de șapte luni, tot suportul necesar pentru transformarea ideii lor în prototip: cursuri și mentorat pe parte tehnică și de management, dezvoltare de proiecte și lucru în echipă la proiecte, business și noțiuni de bază în antreprenoriat, expunerea produselor realizate și promovarea lor.

În cele cinci ediții ale programului, peste 700 de liceeni din șase județe (Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov și Maramureș) au absolvit acest program de educație practică.


 Autoritățile locale și mediul de afaceri clujean au recunoscut an de an valoarea și rezultatele elevilor pregătiți în acest program: începând din 2016, elevii pregătiți în dpIT sunt declarați elevii cu cele mai bune rezultate obținute în domeniile IT și Inovație, câștigând an de an premii la mai multe secțiuni.

abonare newsletter