Actualitate

Studenţii acuză universităţile că nu atrag tinerii săraci la studii

<p>Studenţii din România acuză universităţile că nu fac nimic pentru a atrage la studii tinerii săraci şi din mediul rural.</p>

În replică, reprezentanţii universităţilor clujene susţin că admiterea este deschisă şi că cei cu venituri modeste sunt ajutaţi cu burse sociale şi cazare în cămin la preţuri modice.

 


Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu prin care atrage atenţia asupra numărului mic de studenţi din mediul rural, din oraşe mai mici de 10.000 de locuitori sau din centrele de plasament şi categorii etnice şi sociale defavorizate. „Din analiza datelor privind studenţii proveniţi din medii socio-economice dezavantajate, se observă că aceştia reprezintă în anul universitar 2009-2010 doar 15,47% din numărul total de studenţi înmatriculaţi”, spun realizatorii studiului. Ei menţionează că în ultimii patru ani, procentul a crescut cu 12,86%, „însă sub nicio formă nu atinge nivelul dorit”.

Jumătate din populaţie trăieşte la ţară


Reprezentanţii ANOSR subliniază că acest lucru se întâmplă în condiţiile în care, conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2008, structura populaţiei pe medii de provenienţă arăta că 45% din populaţie provine din mediul rural, iar conform Eurostat, în anul 2008 procentul populaţiei cu risc de sărăcie şi excluziune socială era de peste 44%.

La UMF Cluj, sub 5% din studenţi provin din medii defavorizate


În clasamentul întocmit de ANOSR, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au declarat că peste 45% din totalul studenţilor înmatriculaţi în anul 2009-2010, la formele de învăţământ cu frecvenţă şi fără frecvenţă provin din medii socioeconomice defavorizate. La polul opus al clasamentului se află 10 universităţi care au mai puţin de 5% studenţi din aceste medii. Printre acestea se află şi UMF Cluj.

Studenţii săraci sunt ajutaţi cu burse şi cazare


Reprezentanţii universităţilor clujene spun că pe ei nu îi interesează profilul candidatului la admitere, iar cei admişi care provin din medii sociale defavorizate sunt ajutaţi cu burse sociale şi cazare în cămin. „Admiterea la universităţile publice este una deschisă şi pe organizatorii admiterii nu îi interesează profilul socio-economic al candidatului”, a menţionat Cristina Nistor, purtătorul de cuvânt al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Ea a explicat că universitatea îi ajută pe studenţii din familii cu venituri modeste, din centre de plasament, orfani sau cu dizabilităţi cu burse sociale care pot ajunge şi până la 300 lei pe lună. De asemenea, li se oferă loc în cămin la preţuri care încep de la 50 de lei pe lună.

Reducere la taxa de studiu pentru tinerii de la sat


Conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj precizează că are facilităţi pentru categoriile defavorizate. „USAMV sprijină persoanele din mediul rural, oraşe mici, centre de plasament. Aceşti candidaţi au reducere la taxa de admitere, au reducere la taxa de studiu. Mai mult, USAMV oferă burse sociale candidaţilor care pot dovedi cu documente că familia din care provin are venituri mai mici decât salariul minim garantat. În anul trecut universitar, bursa sociala la USAMV a fost de 150 de lei pe lună”, a declarat Sevastiţa Muste, prorector administrativ USAMV Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter