Actualitate

Ziua Mondială Fără Mașini, celebrată doar neoficial la Cluj-Napoca: „Abia poți străbate trotuarele din cauza mașinilor parcate!”

Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN) a marcat, duminică, „Ziua Mondială Fără Mașini” (ZMFM / WCFD) la Cluj-Napoca.

Ziua Mondială Fără Mașini, celebrată doar neoficial la Cluj-Napoca: „Ca pieton, abia mai poți străbate trotuarele din cauza mașinilor parcate!” Ziua Mondială Fără Mașini, celebrată doar neoficial la Cluj-Napoca: „Ca pieton, abia mai poți străbate trotuarele din cauza mașinilor parcate!”

Cu acest prilej, cicliștii au organizat o serie de acțiuni de informare a cetățenilor și atenționare a șoferilor, în special a celor care nu respectă normele legale și incomodează bicicliștii și pietonii prin oprirea sau staționarea abuzivă pe trotuare sau pistele de biciclete, se arată într-un comunicat remis de Clubul de Cicloturism „Napoca”.

Astfel, prin membrii și simpatizanții săi, CCN a distribuit fluturași de informare a cetățenilor cu privire la semnificația ZEFM și la faptul că la Cluj-Napoca autoritățile locale o neglijează. De asemenea, aceștia au formulat și scrisori de informare specifică pentru șoferi cu privire la Ziua Europeană Fără Mașini și la alternetivele la traficul automobilistic – transportul public, bicicleta, mersul pe jos și de ce acestea sunt benefice întregii comunități, inclusiv celor care sunt obiectiv nevoiți să utilizeze autoturismul.


Membrii CCN au plasat pe autoturismele imobilizate ilegal pe piste de bicicletă nu doar obișnuitele autocolante de atenționare cu privire la abuzivitatea modului în care sunt oprite, ci și scrisori de informare și atenționare a șoferului respectiv cu privire la faptul că a încălcat normele legale chiar de Ziua Modială Fără Mașini, încălcând astfel drepturile concetățenilor săi.

Pietonii nu au fost nici ei uitați, fiind plasate scrisori specifice de informare și atenționare pe autoturismele staționate parțial sau total pe trotuare și alei pietonale, fapt ilegal, deși mulți șoferi mai cred în legenda urbană cum că în lipsă de indicator special de oprire sau staționare interzisă, ar fi legală staționarea parțial sau total pe trotuar dacă se lasă o anumită lățime minimă pentru trecerea pietonilor, susțin cicliștii. Mini-scrisorile subliniază impactul asupra celorlalți cetățeni a acestui mod de a îți lăsa mașina și faptul că ilegalitatea a fost comisă tocmai de Ziua Mondială Fără Mașini, cu care a luat sfârșit Săptămâna Europeană a Mobilității.


„Din păcate Clujul nu a participat decât neoficial și pur simbolic în 2019 la acest eveniment european. Viitorul va aduce cu siguranță și la Cluj adevărate zile fără mașini! Să ne opunem împreună excesului de trafic auto ce blochează străzile, trotuarele și distruge mediul, liniștea și sănătatea noastră! Există soluții: transportul în comun, bicicleta, mersul pe jos.... Ca ele să devină și la Cluj alternative adevărate, au nevoie de o strategie coerentă a municipalității, de planuri bine gândite și aplicate consecvent. La asta putem și trebuie să contribuim cu toții! Fiți alături de noi!”, este mesajul lui Radu Mititean, directorul executiv al CCN.

„Gândiți-vă că numărul de autoturisme crește continuu în Cluj, dar străzile nu au cum să crească! Și ar trebui să aibă loc și pietonii și bicicliștii, și să avem și spațiu verde. Așa că autoturismul nu poate fi soluția pe termen lung. (...) Este adevărat că, la noi, ca pieton, abia mai poți străbate trotuarele blocate de mașini și chioșcuri și panouri publicitare, în autobuze e încă adesea înghesuială și nu vin destul de repede și nu te duc cât de aproape dorești, iar ca biciclist nu ai piste și parcaje, și pare sau uneori chiar e periculos. Dar există soluții care pot face aceste alternative mai convenabile decât mersul cu mașina!”, se mai arată în textul cicliștilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter