Actualitate

ADIO Garaje în Gheorgheni. Clujenii care nu le-au demolat vor da bani grei la RADP

Proprietarii de garaje care nu le-au demolat încă, vor trebui să scoată mulți bani din buzunar care vor ajunge da RADP, iar municipalitatea ameninţă că acestora nu le vor fi repartizate locuri de parcare după demolare.

Primăria Cluj-Napoca a dispus demolarea garajelor de pe 18 platforme din cartierul Gheorgheni, localizate pe străzile adiacente Bulevardului Nicolae Titulescu. Proprietarii somaţi care nu se mobilizează şi aşteaptă ca garajele să fie ridicate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca vor avea de achitat o taxă suplimentară şi riscă să rămână fără locuri de parcare.

„Am identificat şi am monitorizat toate platformele de garaje din zona Titulescu, sunt 42 de platforme de garaje, dar din păcate, doar pentru 18 dintre ele situaţia a fost clară din punct de vedere juridic, de aceea doar pentru acestea am trimis somaţiile. Sunt 508 garaje pe aceste platforme, din care ieri mai erau în picioare 180. Proprietarii aveau obligaţia să îşi ridice garajele până astăzi.


Luni, colegii mei de la Poliţia Locală se vor deplasa în teren şi vor monitoriza câte garaje au mai rămas în picioare. În cazul în care vor rămâne garaje nedesfiinţate, poliţia locală va constata, va încheia un proces verbal şi de săptămâna viitoare vom ridica aceste garaje cu compania cu care avem contract, cu RAPD. Costurile de ridicare a acestor garaje nu sunt mici, de aceea le recomand celor care au garaje încă să şi le ridice singuri, pentru că altfel vor plăti o taxă suplimentară, dar vor avea riscul de a nu mai primi locuri de parcare, chiar dacă au avut garaje, dar nu şi le-au demolat din proprie iniţiativă", a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, la un post de radio local.

Viceprimarul Dan Tarcea a punctat cu altă ocazie că sunt prevăzute 7 parkinguri în zona Gheorgheni, primul dintre acestea fiind o premieră la nivelul municipiului. Planul autorităților locale este să dubleze măcar numărul locurilor de parcare după demolarea garajelor existente acum.


„Sunt 510 garaje pe care vrem să le desființăm. Facem verificările terenurilor de sub garaje, pentru a vedea dacă sunt sau nu revendicate, ori dacă sunt procese pe rol. Dacă există revendicări, nu vom putea amenaja parcările până la soluționarea problemelor. Toate parcările desființate au fost relocate pe strada Voltaire (n.red. după amenajarea benzii dedicate pentru autobuze pe Bulevardul Nicolae Titulescu). Pe Titulescu avem un PUZ de regenerare urbană, am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu proiectanții, pentru a vedea stadiul acestuia. Avem prevăzută 7 parkinguri în acea zonă, avem suprafețele de teren cuprinse între 1.200–3.500 mp. Nu ne propunem ca, dacă pe o platformă au fost 70 de garaje, să creăm sute de locuri de parcare, este suficient să le dublăm”, a declarat Tarcea, la un post de radio local.

Viceprimarul a reconfirmat că primul parking care va fi construit va fi în cartierul Gheorgheni, pe strada Liviu Rebreanu. Acesta pare inspirat din parkingul modular de la aeroportul din München, construit pe o structură metalică ușoară. Ideea nu este una nouă, soluția parkingului modular fiind dezbătută încă din 2017.


„Primul parking va fi pe strada Liviu Rebreanu, există un teren de 3.500 mp. Va fi un parking modular, pe o structură ușoară, primul la nivelul municipiului. Trebuie să vedem cum ne permite terenul, dacă proiectul parkingului modular va fi un succes, vom putea câștiga la faza de execuție. Un parking clasic are nevoie de circa 18 luni să fie realizat, în timp ce un parking modular ar putea fi făcut în maxim 6 luni. Vedem cum va fi experiența cu primul parking de acest tip, am găsit cu greu această soluție, pentru că în România sunt foarte puține structuri omologate de ISU, trebuie vopsele speciale care să reziste la incendii”, a precizat Tarcea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter