Actualitate

De Rusalii, clujenii „împănează” boul. Tradiție străbună păstrată în satele transilvănene

„Înstruţatul” sau „împănatul” boului este un obicei străvechi de Rusalii, practicat în mai multe localităţi din judeţul Cluj.

De Rusalii, clujenii „împănează” boul De Rusalii, clujenii „împănează” boul

Sărbătoarea Rusaliilor este marcată, în mai multe zone din Transilvania, printr-un vechi obicei agrar, numit „înstruţatul” sau „împănatul” boului, pe care sătenii îl practică în speranţa unei recolte bune la toamnă.

Potrivit tradiţiei, după slujba religioasă, sătenii „înstruţează” un bou, adică îl împodobesc cu panglici multicolore şi flori, iar mai apoi animalul este purtat de flăcăi de-a lungul satului, până în vârful unui deal, însoţit de fete de măritat şi călăreţi, toţi îmbrăcaţi în costume populare.


Pentru ca roadele pământului să fie îndestulătoare, localnicii aruncă găleţi cu apă înspre alaiul de sărbătoare. Boul va fi lăsat, apoi, să coboare la vale, iar tradiţia spune că fata care îi va atinge prima coarnele va fi cea dintâi care se va mărita.

Mintiu Gherlii, Fizeșu Gherlii, Batin (comuna Unguraș) sau Mănăstirea (comuna Mica) sunt doar câteva dintre localitățile ardelene în care ritualul specific perioadei solstițiului de vară este păstrat cu sfințenie an de an de localnici.

Etichete: sate cluj traditie
abonare newsletter