Actualitate

VIDEO Grecii de la Aktor lucrează în ritm de melc pe Autostrada A10 Sebeș – Turda

Asociația Pro Infrastructură (API) furnizează noi imagini despre stadiul lucărilor pe lotul 2, cel mai lung tronson al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Lucrările grecilor de la Aktor avansează cu greu, însă, așa cum se observă și în imaginile video, șoseaua prinde încet-încet contur.

„Am vizitat șantierul lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, tronson de 24,25 km executat de grecii de la Aktor. În continuare, se avansează extrem de lent, în special la relocările de utilități și la structurile principale (podurile peste Mureș de la Rădești și Sâncrai și peste căile ferate din preajma nodului rutier Teiuș)”, anunță cei de la Asociația Pro Infrastructură.


Aceștia susțin că, deși lent, progresul față de anul trecut dă speranțe șoferilor că vor putea circula pe acest tronson începând cu sfârșitul anului viitor. Totuși, să nu ne îmbătăm cu apă rece, avertizează reprezentanții ONG-ului.

„Din fericire, față de 2018 (progres de doar 5% într-un an), constructorul a crescut ritmul de lucru în unele puncte. Terasamentele au ajuns la cota finală pe câțiva kilometri, fiind așternut și balastul stabilizat. S-a început instalarea grinzilor la pasajele care supratraversează autostrada și sunt pregătiri pentru ridicări și în nodul Teiuș (intersecția DN14B-A10) sau la Oiejdea (unde autostrada trece peste DN1). Sperăm să nu vorbim doar de un foc de paie și cerem ca mobilizarea celor de la Aktor să se mențină și chiar să crească, astfel încât să avem șanse, chiar dacă foarte mici, de a circula pe noul drum la sfârșitul lui 2020”, afirmă cei de la API, care cer mai multă implicare din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).


„Solicităm oficialilor din CNAIR să se implice activ, împreună cu antreprenorul și cu deținătorii de rețele, și să găsească soluțiile rapide pentru relocarea utilităților, mai ales în zona Teiuș. Este inadmisibil ca acei stâlpi de curent să fie nemișcați la mai bine de 3 ani de zile de la aprobarea proiectului tehnic!”, se plânge ONG-ul.

Lucrările pe lotul 2 sunt executate de către greci în baza unui contract în valoare de 549.332.493,62 lei, fără TVA, semnat pe 14 noiembrie 2014. Termenul de finalizare din contract era 2 octombrie 2016. Ulterior a fost decalat pentru aprilie 2018, însă este posibil ca doar la finalul anului 2020 să fie finalizat proiectul.

abonare newsletter