Actualitate

Partea mai puțin cunoscută a transportului în comun: CTP Cluj-Napoca are două microbuze pentru transportul persoanelor cu handicap locomotor

Persoanele cu dizabilități care locuiesc în Cluj beneficiază de softuri speciale și mijloace de transport adaptate nevoilor cu care se confruntă

Printre persoanele care folosesc transportul în comun se numără și clujeni care au diferite dizabilități, iar CTP trebuie să vină în întâmpinarea lor cu soluții care să le faciliteze accesul la mijloacele de transport.

Două microbuze special adaptate

Compania de Transport Public Cluj-Napoca are două microbuze special adaptate pentru transportul persoanelor cu handicap locomotor grav şi a însoţitorilor acestora. Microbuzele sunt dotate cu o rampă acţionată electric cu ajutorul căreia persoanele aflate în cărucioare pot fi urcate şi coborâte din autovehicul. Peste 70 de persoane cu dizabilități beneficiază de acest program.


„Venim în întâmpinarea tuturor categoriilor de călători și a celor care nu au probleme, dar și celor cu dificultăți, deja flota este toată cu puntea joasă, pentru cei cu dificultăți motorii, care acced mai greu.

Am dezvoltat, de asemenea, un transport special pentru cei în cărucior, la nivelul municipiului sunt mai multe asociații care încearcă să facă viața mai frumoasă celor imobilizați în cărucior cu rotile. Împreună cu Primăria și cu aceste asociații, am elaborat un program săptămânal, de luni și până vineri. Cei cu handicap locomotor sunt preluați cu microbuze dotate cu lifturi speciale, de la domiciliu, sunt duși la diferite activități, sau la clinici pentru tratamente, iar după-masa sunt redați familiilor", explică, pentru Monitorul de Cluj, Liviu Neag, director general CTP Cluj-Napoca.


Programele de transport şi traseele sunt stabilite la început de an şcolar de Direcţia de Asistenţă Socială si Medicală în colaborare cu CTP Cluj-Napoca SA, pe baza cererilor formulate de asociațiile, fundațiile şi ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Soft pentru persoanele nevăzătoare

„Încă de anul trecut s-a pus în aplicare o informare pentru persoanele care sunt nevăzătoare, dar au auzul normal, s-a elaborat un soft prin care în momentul în care autobuzul intră în stație, persoanele cu dizabilități aud în stație informații care vin dinspre autobuz, spre exemplu «autobuzul este pe linia 30 și se deplasează în direcția Grigorescu» și atunci el știe dacă să urce sau nu în mijlocul de transport", completează Neag.


                                                

Etichete: liviu neag ctp
Ultimele Stiri
abonare newsletter