Actualitate

Ce înseamnă să fii FEMEIE ÎN POLIȚIE, o meserie dominată de bărbați?

Lumea polițiștilor este plină de bărbați. Printre ei însă există și femei care nu pot să nu iasă în evidență. Își fac meseria, nu se dau la o parte când vine vorba de cazuri mai „problematice”, dar se bucură de prezența colegilor. Meseria de polițist nu este una pe care să o faci singur, ci trebuie să faci parte din echipă.

Diana Teșan (24 de ani) este un exemplu perfect de femeie puternică. Pasionată de mică de meseria de polițist, fiind inspirată de membrii familiei, care majoritatea poartă uniformă, a mers pe acest drum în urmă cu câțiva ani. De loc din Oradea, Diana a lucrat o perioadă în Harghita și de la sfârșitul anului 2017, Diana face parte din echipa polițiștilor rutieri a județului Cluj.

Ignorând prejudecățile

Dacă nu ar fi îmbrăcată în uniformă, Diana ar părea ca oricare fată, frumoasă, gingașă, emotivă, cu multă iubire de dăruit. Odată ce îmbracă uniforma de polițist, Diana arată că e mai mult de atât și își face meseria cu brio, chiar dacă există numeroase prejudecăți în ceea ce privește femeie care lucrează în poliție.


„Sunt și avantaje și avantaje să fii o femeie în poliție. Sunt anumite momente în care bărbații încearcă să te intimideze. Important este să știi să te impui. Oricum noi mereu lucrăm în echipă și tot timpul am alături de mine un coleg care e acolo să îmi acorde sprijin. Suntem un colectiv unit”, mărturisește Diana.

Faptul că este femeie a pus-o uneori în dificultate pe Diana din prisma meseriei ei. Au fost însă situații în care tocmai acesta a fost avantajul suprem.


„Sunt și momente când ca femeie e mult mai ușor să comunici cu oamenii. Am avut speță unde o domnișoară a avut probleme cu concubinul ei și a dorit să discute doar cu mine fiindcă sunt femeie și doar eu aș fi putut să o înțeleg. Au fost cazuri în care anumiți conducători auto se comportau necorespunzător cu colegii, dar în momentul în care eu mergeau să comunic cu ei erau mai respectuoși fiindcă sunt femeie. Sunt și cazuri în care probabil colegii mei se impun mai bine decât mine prin forță”, povestește polițista.

De-a lungul celor trei ani de carieră, Diana s-a lovit de multe ori de prejudecățile oamenilor.


„Consider că există încă prejudecăți fiindcă mulți oameni au rămas fixați pe ideile din trecut, conform cărora locul femeii este la cratiță și nu neapărat să lucreze cu oamenii. Oricum, din punctul meu de vedere, pe linie rutieră, este mult mai ok ca fată decât pe ordine publică, deși am avut colege care erau foarte bune pe domeniul acesta, inclusiv la încătușări”, spune Diana.

Lăsând empatia la o parte

Diana spune că cele mai dificile momente cu care s-a confruntat în cariera au fost cele în care a trebuit să acționeze în cazurile accidentelor grave de circulație în care au pierit oameni.


„În acel moment încerc să mă rup de partea aceasta emotivă, să pot să îmi fac cum trebuie treaba, să fac cercetarea la fața locului. Trebuie să încerci să nu pui suflet, să stai acolo să te gândești la acea tragedie. Însă când ajung acasă, realizez că am dus tristețe cu mine. Nu poți să fii indiferent, dar trebuie să îți faci meseria. Cea mai grea parte a fost când a trebuit să anunț o familie că băiatul lor a murit într-un accident. Nu puteam nici să fiu rece, dar nici foarte sensibilă. A trebuit să găsesc o cale de mijloc, să le arăt și compasiune”, explică tânăra.

Însă în cadrul acestei meserii, Diana Teșan a avut parte și de numeroase momente frumoase.


„Am fost la un accident, iar într-una dintre mașini erau două minore. Din instinct le-am luat de mână și le-am chemat să le arăt mașina poliției, ca să nu mai fie atât de speriate. Au stat cu mine, le-am arătat și s-au calmat. Cred că aici a intervenit acea parte feminină. Altă dată eram la dirijat într-o intersecție. Stătusem destul de mult, era vară, era cald. O bătrânică ce locuia într-un bloc din apropiere m-a văzut și mi-a adus o cană cu apă. Era în vârstă, se mișca greu, iar pentru ea a fost un efort să facă acel gest, dar a fost unul binevenit”, își amintește Diana.

Desigur, Diana este doar un exemplu. În cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj lucrează zeci de femei la fel de puternice care își fac datoria zi de zi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter