Actualitate

A ajuns Primăria la fundul sacului? Mega-credit de 85 milioane de euro pentru cele mai importante investiții din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca va contracta un credit bancar de 85,1 milioane euro pentru finalizarea unor lucrări mari de investiții în următorii ani. Municipalitatea recunoaște că nu are bani nici pentru sediul Filarmonicii, nici pentru reabilitarea de poduri sau modernizarea unor clădiri. Primarul Emil Boc spune că o prioritate în următorii 2-3 ani o constituie “realizarea unui volum de investiții cât mai mare”.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local se află un proiect de hotărâre privind “Aprobarea contractării unei finanțări rambursabile în valoare de 400 milioane de lei ( 85,1 milioane euro) pentru asigurarea surselor de finanțare pentru realizarea investițiilor în municipiul Cluj-Napoca”.

Creditul ar urma să fie rambursat în cel puțin 30 de ani.


“Realizarea de investiții în municipiul Cluj-Napoca pentru modernizarea și construirea de unități de cultură și recreere, reabilitarea arhitecturală a clădirilor, reabilitarea de drumuri și pasaje sunt considerate obiective prioritare pentru a aduce municipiul la standardele impuse de Uniunea Europeană”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria recunoaște că aceste obiective de investiții “nu vor putea fi demarate în anul 2019 și nici în anii următori”.


“Finanțarea realizării investițiilor din surse proprii constituie o problemă actuală și de perspectivă la nivelul municipiului Cluj-Napoca din cauza modificărilor aduse de legile bugetare anuale care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. În anul 2018 diminuarea față de anul 2017 a fost de 76,5 milioane lei. Pentru anul 2019, cota defalcată din impozitul pe venit estimată este la același nivel ca și în 2017. Totodată, se înregistrează o creștere continuă a cheltuielilor aferente secțiunii de funcționare, precum și a asigurării sumelor aferente susținerii proiectelor cu finanțare europeană. Se înregistrează o creștere a salariilor minime în domeniul construcțiilor, respective salariul minim brut crește de la 1.900 lei la 3.000 lei, fapt care duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor. În acest context, pentru municipiul Cluj-Napoca o prioritate în următorii 2-3 ani o constituie realizarea unui volum de investiții cât mai mare, iar finanțarea prin împrumuturi bancare să se realizeze pentru modernizarea și construirea de unități de cultură, reabilitarea clădirilor, reabilitarea de drumuri și pasaje. Aceste investiții sunt necesare pentru că reprezintă o necesitate a locuitorilor orașului, o necesitate a mediului de afaceri și de dezvoltarea țării și creșterea calității vieții”, se arată în documentul citat.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


“Vom lua un credit pe termen lung. Noi avem un grad de îndatorare a orașului de 6%. Nivelul maxim e de 35% permis de lege. Noi am avea o posibilitate să luăm un credit mare. Să poți lua credit trebuie să îți dea aprobare Guvernul prin Ministerul Finanțelor, că ei au un plafon național de împrumut și tu trebuie să te încadrezi în acel plafon. Există spațiu pentru 2020, dar trebuie să începem procedura de acum. Filarmonica este obiectivul principal”.

Lista investițiilor ce vor fi realizate din credit:


Clădirea sălii de concerte sediul Filarmonicii, Piața Transilvania și parcare subterane – 288 milioane lei

Reabilitare arhitecturală a imobilului situat în “Ansamblul urban-Centrul Istoric al orașului Cluj-Napoca”, strada Iuliu Maniu nr. 1 – 10,9 milioane lei


Reabilitarea Reabilitare arhitecturală a imobilului situat în “Ansamblul urban-Centrul Istoric al orașului Cluj-Napoca”, strada Iuliu Maniu nr. 3 – 8,6 milioane lei

Reabilitare Pasaj strada Locomotivei (pasaj gară) – 11,5 milioane lei

Consolidare și reabilitare imobile existente, eliminare corpuri parazitare Piața Unirii nr. 1 și 2 – 20,4 milioane lei

Primăria face Filarmonica din redevența unui hotel concesionat pe 40 de ani

Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Filarmonica nu au sedii proprii de mai mulţi ani şi îşi pun speranţele în Centrul Cultural Transilvania, unul din proiectele Primăriei Cluj-Napoca care bat pasul pe loc de mai bine de un deceniu.

Municipalitatea clujeană a lansat pe 9 februarie o licitație pentru concesionarea lucrărilor pentru realizarea și exploatarea unor imobile cu funcțiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea Primăriei pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106.

Potrivit anunțului, Primăria Cluj-Napoca dorește să concesioneze un teren de 1.500 mp către un investitor privat care ar urma să construiască un hotel de 4 stele sau o clădire de birouri. Din redevența obținută, municipalitatea își va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania.

Licitaţia a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), iar ofertele pot fi depuse până în 25 martie. Valoarea investiției este estimată între 350 de milioane lei (76 milioane euro) și 1,4 miliarde lei (309 milioane euro).

Deocamdată, pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 încă tronează clădirea în paragină a vechii cazarme. În 2016, pe acest teren, unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania, municipalitatea a amenajat o parcare cu 229 de locuri.

Justificare pentru nemodernizarea Podului Locomotivei

Cât despre modernizarea Podului Locomotivei, conducerea Primăriei spunea că s-a blocat într-un aviz de la CFR Călători.

“Mai avem de obţinut câteva avize şi pentru Podul Locomotivei. Cel mai important aviz este de la CFR, pentru că trebuie să plătim o sumă CFR-ului, pentru că nu se poate lucra sub tensiune. Trebuie CFR să oprească, să întrerupă, furnizarea de energie electrică pentru locomotive şi trebuie înlocuită locomotiva electrică cu cea diesel sau alte surse şi încă nu ştim sumele pe care trebuie să le achităm pe perioada construcţiei către CFR. La Podul Locomotivei sunt prevăzute şi panouri fonoabsorbante astfel încât cei care locuiesc în zonă să fie protejaţi de poluarea fonică”, declara recent viceprimarul Dan Tarcea.

Potrivit planurilor, podul de 406 m lungime va fi lărgit şi se va amenaja şi o pistă de biciclete pe sensul de mers spre Dâmbul Rotund.

Ultimele Stiri
abonare newsletter