Actualitate

Peste 1.000 de copii din județul Cluj au cel puțin un părinte plecat la muncă în altă țară

Sărăcia și problemele din țară îi împing de multe ori pe părinți să aleagă un loc de muncă peste granițe. În județul Cluj, peste 1.000 de copii au rămas fără cel puțin un părinte, care a ales să meargă să lucreze în străinătate.

Sursă foto: medium.com/ Sursă foto: medium.com/

Din dorința de a-i asigura o viață mai bună copilului, mulți părinți aleg să plece în străinătate. Asta are de cele mai multe ori un efect negativ asupra copilului. Conform unui raport publicat de administrația prezidențială, peste 1.000 de copii din județul Cluj au rămas acasă, lăsați de părinții care au plecat în străinătate.

Cifrele provin din două surse diferite, iar acestea diferă de la o instituție la altă, însă numărul este, în ambele cazuri, destul de mare. Astfel, conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, la data de 1 ianuarie erau 265 de copii care au ambii părinți plecați, 1038 au un singur părinte plecat, iar 91 au părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate, însumându-se 1394 de copii care simt lipsa părintelui.  Conform DGASPC, în România sunt 94.896 de copii care au rămas acasă, fără unul sau ambii părinți.


În ceea ce privește statisticile oferite de Ministerul Educației/Inspectoratul Școlar Județean,  1.159 de copii din judeţul Cluj au rămas acasă, în vreme ce părinţii lor sunt plecaţi la muncă în străinătate, pentru a le oferi un trai mai bun. Cei mai mulţi – 925 de copii – au un singur părinte plecat. 153 de copii au ambii părinţi plecaţi, iar 81 au rămas în România, cu părintele unic susţinător ce lucrează în afara ţării. În total, în România au rămas 159.038 de copii, în timp ce părinţii lor muncesc pentru un trai material mai bun, dar departe de casă.

În orice caz, indiferent că statisticile oferite de MEN sau de DGASPC sunt cele corecte, cifrele oricum sunt îngrijorătoare, iar problemele care apar din cauza lipsei părinților le poate afecta viitorul acestor copii.


„Copilul se naște cu nevoia fundamentală de siguranță în relația cu mama sa și tatăl său. Pentru o dezvoltare sănătoasă are nevoie de prezența fizica și emoțională a ambilor părinți. Este o condiție primordiala a dezvoltării autonomiei. Dacă nu contezi pe părinții tăi în perioada de dezvoltare a personalității nu poți evolua sănătos și nu poți deveni o persoana autonomă. Abandonul, chiar deschis, este una din cele mai dureroase și greu de vindecat răni. Relațiile pe care le va dezvolta mai târziu ca și adult vor fi marcate de instabilitate emotionala, prezintă riscul de a fi atras de parteneri instabili, indisponibili, narcisisti sau dependenți. Pot evita cu totul apropierea în relații pentru că își trăiesc o mare parte din viața anticipând abandonul”, a spus psihologul Mariana Munte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter