Actualitate

Comori scrise la Biblioteca Academică Cluj

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/09_ziua/12 biblioteca academiei coletie carte veche apostu12-eo.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Manuscrisele, unele extrem de vechi, sunt evaluate la valoarea totală de 6 miliarde de euro.</p>

 

Începând cu această lună, clujenii sunt invitaţi permanent la Biblioteca Academică de pe str. Kogălniceanu pentru a vizita expoziţiile tematice de carte care vor fi deschise în incinta instituţiei.


Proiectul este derulat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, printr-un program european. Seria de expoziţii îşi propune, prin ineditul ei, să apropie clujenii de bibliotecă pentru a-i cunoaşte manuscrisele unice în România.

Expoziţii tematice


„Programul vrea să atragă atenţia asupra Clujului-oraşul comoară. Ceea ce are special oraşul nu este numai în stradă, ci şi «ascus» în instituţii de cultură, care au în patrimoniu adevărate comori , necunoscute publicului larg. Prin aceste expoziţii vrem să atragem atenţia şi asupra faptului că oraşul nostru are baze şi motivaţii reale pentru a primi titulatura de capitală culturală europeană în anul 2020”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Prima expoziţie a bibliotecii va avea loc în partea a doua a lunii septembrie şi va marca un veac şi jumătate de la inaugurarea instituţiei.


În luna octombrie, clujenii vor putea admira expoziţia dedicată şcolii ardelele, care va cuprinde manuscrise vechi, cărţi şi tipărituri din acea perioadă. „Această expoziţie va demonstra faptul că oraşul nostru a fost poarta prin care cultura europeană s-a propagat spre restul ţării”, a argumentat directorul bibliotecii, dr.prof. Ioan Chindriş.

În decembrie, timp de 10 zile, va avea loc expoziţia dedicată zilei naţionale.


2.000 de ediţii diferite de Biblii

O expoziţie inedită va avea loc în luna ianuarie a anului viitor, când biblioteca va prezenta publicului cele 2.000 de ediţii diferite de Biblii pe care le are în patrimoniu. „Toate bibliotecile din ţară nu au atâtea ediţii diferite la un loc. Sunt ediţii de biblii istorice, unicat în ţară”, a precizat Chindriş. Piesa de rezistenţă o reprezintă cea mai veche Biblie, datând de la 1470, şi una tipărită la jumătate de veac de la inventarea tiparului, la Nurnberg şi care datează de la 1488.


Biblioteca mai conţine şi alte manuscrise unice în ţară, care au pe ele semnătura în original a lui Samuil Mici şi a lui George Bariţiu.

Cel mai valoros volum din bibliotecă este evaluat la 2,5 milioane de dolari şi aparţine lui Copernic.

Biblioteca Academiei, Filiala Cluj, este cea mai mare din ţară, depăşind-o pe cea din Bucureşti. Depozitul bibliotecii este de 50 km liniari şi sunt ocupaţi cu cărţi până în prezent 32 km liniari.

Valoare

2,5 mil. USD
valorează cel mai scump volum
din Biblioteca Academică

abonare newsletter