Actualitate

Să vezi și să nu crezi! Cât de aproape este de "buricul târgului" locul în care s-a blocat ambulanța în troiene

Autorităţile şi-au dovedit încă o dată, dacă mai era cazul, neputinţa. O ambulanţă a fost scoasă din zăpadă de voluntarii CERT Transilvania, după ce drumul care leagă municipiul Cluj-Napoca de satul Pădureni (comuna Chinteni) a fost troienit duminică noaptea.

Deşi Consiliul Judeţean trebuia să se ocupe de deszăpezirea DJ109V, niciun utilaj nu a fost în zonă. Autorităţile au aflat abia astăzi de pe Facebook, şi şi-au pasat responsabilitatea.

În mod paradoxal, în dimineața următoare evenimentului, Consiliul Județean transmitea că "la nivelul județului Cluj, nu există drumuri județene blocate sau închise". Cu toate că Tișe&Co. se laudă că s-au folosit 428 de tone de material antiderapant, fotografiile cu drumuri necurățate curg gârlă pe rețelele de socializare, mărturie a faptului că autoritățile s-ar putea să fie depășite de situația delicată.


Câteva instantanee publicate pe Facebook au alarmat voluntarii de la CERT Transilvania, în frunte cu Levy von Volzhausen, acesta din urmă deplasându-se la fața locului pentru a scoate din nămeți echipajul de salvare. Ironic, salvare pentru salvare din partea unui voluntar. Din fericire, pacientul din ambulanță a primit îngrijirile necesare, fapt confirmat de managerul general al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, Dr. Horia Simu.

"Momentan sunt în străinătate, am aflat despre caz de pe Facebook, am înțeles că au intervenit voluntarii. Asemenea lucruri se mai întâmplă, mai ales cu zăpezile astea. Anul trecut am avut un caz în care s-a întârziat și 6 ore, în zona Râșca, pacienta a născut acasă atunci. Pacientul (n.r. de duminică seară) este în regulă, a primit îngrijirile medicale potrivite, totul s-a rezolvat cu bine", a declarat pentru Monitorul de Cluj Dr. Horia Simu.


Printre comentariile apreciative la inițiativa lăudabilă a voluntarului CERT s-a strecurat și o întrebare acidă la adresa autorităților: "Dar cei de care aparține drumul, CE FAC?". În discuție a intervenit și primarul din Chinteni care, deși aflată în vacanță, susține că a intervenit încă de duminică seară. Lucia Suciu spune că Mircea Popa, unul din consilierii săi locali, a vorbit deja cu reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, dar și cu reprezentanții drumurilor județene. Ce s-a discutat, doar el știe, Mircea Popa nefiind de găsit în cursul zilei de luni.

Nu putem trece pe lângă inițiativa Asociației CERT Transilvania de a întinde o mână de ajutor celor care au căzut victimă troienelor. Încă de la începutul iernii, voluntarii CERT au îmbinat pasiunea pentru off-road cu plăcerea de a sprijini șoferii ghinioniști, prinși în mreaja zăpezilor. În mod altruist, asociația se delimitează elegant de situația precară în care arată drumurile județene după ninsoarea abundentă - unul din motivele principale care stârnesc nevoia de intervenție.


"Noi nu dorim să ne implicăm în astfel de polemici, să apară altfel de conotații, vrem doar să ajutăm oamenii atât cât putem, nu ne interesează alte aspecte. Suntem în parteneriat cu Prefectura, cu autoritățile, vrem chiar să extindem activitatea, ca să putem interveni în caz de dezastre naturale sau în zone montane. Nu dorim să periclităm o posibilă colaborare benefică cu autoritățile, vrem doar să sărim în ajutorul oamenilor, atât cât putem", a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Cristian Fărcaș, președintele CERT Transilvania.

"Pentru că avem logistica necesară, ne asumăm rolul de a interveni acolo unde alții nu au posibilitatea să ajungă. Avem în vedere cazuri sociale, familii care trăiesc în zone izolate, la care accesul este dificil sau uneori imposibil fără mașini echipate special. De asemenea, ne pregătim intens pentru a fi în măsură să acționam în caz de dezastre naturale, inundații, alunecări de teren, salvări montane și alte situații care presupun accesul dificil în zona afectată", menționează cei de la CERT - Detașamentul de Intervenție la Dezastre, pe site-ul oficial.


Se pare că duminică seara accesul dificil a fost mai aproape de "buricul târgului" decât ne-am fi putut imagina. La doar câțiva pași de orașul cu un ritm de dezvoltare amețitor, ambulanța se blochează în troienele adunate pe drumul neîngrijit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter