Actualitate

Radu Țuculescu, important scriitor clujean, a împlinit 70 de ani

Unul dintre cei mai importanți scriitori clujeni, care și-a pus bazele carierei în Cluj-Napoca a împlinit la data de 1 ianuarie frumoasa vârstă de 70 de ani. Radu Țuculescu este cunoscut, citit și apreciat atât în întreaga țară cât și în străinătate.

Provenind dintr-o familie de intelectuali (tatăl, Dumitru Țuculescu medic, iar pictorul Ion Țuculescu unchi), Radu Țuculescu s-a născut la data de 1 ianuarie 1949 la Târgu Mureș. Copilăria și-a petrecut-o la Reghin.

Țuculescu ajunge în Cluj-Napoca în anul 1964 unde urmează Liceul de Muzică, după care urmează Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară (1968-1972).


Schimbarea lumii

Apoi, datorită unei iubiri nestăvilite pentru lume, Radu Țuculescu a încercat să o schimbe puțin în bine prin intermediul culturii. Între 1967 și 1974 conduce Cercul de teatru și pantomimă ”Atelier”, montând piese din autori clasici și contemporani (între altele o dramatizare după Gabriel Garcia Marquez), precum și piese proprii. După 1990 și-a continuat activitatea teatrală, participând și la festivaluri naționale și internaționale (Franța, Italia, Rusia, Maroc, Canada, Ungaria, Germania, Cipru, Olanda, Cehia etc.).

După terminarea facultății este redactor la Radio Cluj (1972-1985), iar după desființarea studioului de radio, din ordinul lui Ceaușescu, devine violonist la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca (1985-1989).


În anul 1990 pune bazele TVR în Cluj unde lucrează timp de două decenii ca redactor și realizator. Se concentrează pe promovarea trupelor de teatru amator. Face sute de interviuri și reportaje cu liceeni iubitori de teatru. Pe mulți dintre ei îi păstrează în viața lui și îi ajută.

Scriitorul Radu Țuculescu

Deși a public în numeroase reviste de-a lungul vieții, a avut debutul editorial în anul 1978  cu volumul de nuvele și povestiri „Portocale și cascadori” care a fost foarte bine primit în lumea literară.


„Prin performanțele sale, Radu Țuculescu se alătură plutonului fruntaș al generației sale, chiar dacă discreția l-a împiedicat să defileze întotdeauna alături de campioni, a spus criticul Radu G. Țeposu.

Doi ani mai târziu a apărut și primul roman, „Vânzătorul de aripi”, după care scriitorul a oferit alte romane, proză scurtă, jurnale, teatru, cronici, portrete, traduceri care au fost atât pe placul publicului cât și a cititorilor.


Volumele lui Radu Țuculescu stau sub semnul amintirilor, sunt alimentate de ele. Autorul știe să redea realitatea care ne înconjoară, valorificând frumosul și ironizând urâtul. Știe cum să se joace cu sentimentele cititorului, reușind să atingă cele mai ascunse părți ale subconștientului uman prin cele mai simple cuvinte. Radu, mai bine decât orice, știe cum să redea realitatea amuzantă, gravă, de neînțeles, pe care presară acea magie pe care doar scriitorii adevărați o au la-ndemână. Cu un carnețel mereu după el, notează propriile experiențe, „fură” amintirile celor pe care îi cunoaște, le dă nemurire unor persoane pe care, poate, alții nici nu le-ar fi observat, transformându-le în personaje, fiind un martor credibil al vremurilor în care trăim.

În 2007 scrierile sale au trecut granițele României ajungând să fie traduse în Franţa, Austria, Italia, Cehia, Ungaria şi Serbia, iar teatrul său în Cehia, Ungaria, Franţa şi chiar în Israel. A primit premii naţionale şi internaţionale pentru proză, teatru, traduceri şi filme de televiziune. A tradus volume de poezie şi proză din literatura austriacă şi din literatura elveţiană contemporană de expresie germană. De asemenea, piese de teatru scrise de el se joacă în străinătate. „Bravul nostru Micșa” a avut premiera la Teatrul Orfeus din Praga în octombrie 2017 și de atunci se joacă lunar.


O carieră în plină ascensiune

Ajuns la vârsta de 70 de ani, Radu Țuculescu nu se oprește aici. Continuă să scrie, face sport, se plimbă prin lume și își dorește ca lumea să citească mai mult.

„Simt că aș lua-o încă o dată de la început. Dar poate altcumva, însă nu mă plâng. Încerc să îmi ating visul din copilărie și, atunci, poate, mă voi așeza la casa mea. Dacă voi avea o casă la care să mă așez. Visul meu este să fac ocolul Pământului. Doresc cititori pentru toți scriitorii, ca să nu simțim că scriem degeaba. Iar pentru mine, îmi doresc extraordinar de mult o parcare a mea, personală, în Cluj, atât”, glumește scriitorul.

În viitorul apropiat, va fi publicat volumul „Uscătoria de partid. Blitz-proze”, volum de proze scurte, va fi reeditat romanul „Povestirile mameibătrîne” și vor fi publicate încă trei volume de-ale sale, traduse, peste hotare.

Un eveniment în cinstea scriitorului

Editura Școala Ardeleană lansează volumul de proze scurte „Uscătoria de partid. Blitz-proze”, în cinstea celor 70 de ani de viață și a celor peste patru decenii de activitate literară în cadrul unui eveniment inedit care poartă numele de „Radu Țuculescu – 70”.

„De când s-a înființat Editura Școala Ardeleană și am început o serie de evenimente ale unor scriitorilo clujeni importanți la ceas aniversar. A fost Ion Mureșan, Ion Pop, Horia Bădescu și alții. Acum urmează Radu Țuculescu. E încercarea noastră modestă de a ne reaminti că în Clujul acesta există importanți scriitori români contemporani. Vrem să gândim global, dar să acțional local. Bineînțeles, cu ocazia aniversării lui Radu Țuculescu lansăm și o carte, la fel cum am făcut și la celelalte acțiuni. Ne bucurăm că din textele sale lansăm o carte de proză scurtă, el fiind cunoscut mai mult ca romancier sau ca dramaturg”, a spus Vasile G. Dâncu, directorul editurii.

Evenimentul va avea loc miercuri, 30 ianuarie 2019 la ora 18:00 în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic (UBB), Str. Mihail Kogălniceanu nr. 3-5. În cadrul evenimentului vor fi numeroase surprize, printre care un concert de jazz și o piesă de teatru.

abonare newsletter