Actualitate

Rapoartele poliției de acum o sută de ani, portrete robot și medalii unicat, cuprinse într-o expoziție

Documente originale, care arată activitatea poliției române din cele mai vechi timpuri, dar și insigne, legitimații și cărți au fost prezentate în cadrul unei expoziții care sărbătorește Centenarul Marii Uniri.

Febra evenimentelor ce doresc să sărbătorească Centenarul Marii Uniri care a cuprins întreaga țară și majoritatea instituțiilor publice, a cuprins și polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean. Astfel, s-a organizat conferința „Siguranța cetățenilor și a bunurilor în județul Cluj, 1919-2018”, un titlu ce nu părea foarte atractiv.

Istoria poliției în documente și fotografii

Evenimentul s-a dovedit unul inedit, deoarece reprezentanții IPJ, împreună cu Serviciul Județean Cluj al Arhivelor naționale și cu ajutorul plutonierului adjutant șef în rezervă Valentin Manache au pus la cale o expoziție inedită, care i-a transportat pe cei prezenți într-o lume în care poliția funcționa, în ciuda lipsei tehnologiei. Cazurile erau anchetate, criminalii erau prinși și în urmă cu mai multe decenii se realizau chiar și portrete robot.


„Ca păstrătoare ale documentelor cele mai relevante ale memoriei naționale, arhivele naționale, Serviciul Județean Cluj este prezent în majoritatea manifestărilor dedicate acestui moment. Fără îndoială că o parte importantă a documentelor noastre sunt cele referitoare la administrație și la ordinea publică. Ne prezentăm aici cu documente de început ale instaurării administrației românești pe teritoriul județului Cluj. Fondurile și colecțiile din care s-au retras aceste documente ilustrează activitatea instituțiilor de poliție sau legate de ordine publică în general de pe zona noastră de activitate”, a explicat Ioan Drăgan, Serviciul Județean al Arhivelor Cluj.

Portrete robot cu zeci de ani vechime

Anca Micaș, membru al Serviciului Județean al Arhivelor Cluj explică, pe rând, documentele expuse. „Acest document, din anul 1966 este un material privind studiul accidentelor de circulație cu autor necunoscut”. Se oprește în dreptul unei vitrine, unde este un exemplu de portret robot al celui mai ilustru criminal în serie care a acționat vreodată în Cluj, Romulus Vereș sau „Omul cu Ciocanul”, care a pus pe jar ani de zile tot orașul. Criminalul ataca femeile noaptea sau dimineața în locuințele lor și reușea mereu să scape nevăzut.


Cu toate că portretul robot are o vechime de mai bine de patru decenii, este unul extrem de detaliat.

Medalii rare

Valentin Manache este membru în ROCOP, o asociație de reconstituire și recuperare a documentelor poliției. Prezent într-o replică a uniformei de comisar de poliție, model din anul 1937, explică despre raritatea legitimațiilor, insigrenlor sau numere de poliție, folosite de poliție, dar care sunt extrem de rare.


„Am făcut această expoziție ca drept de recunoaștere a polițiștilor care au contribuit și ei la Marea Unire. Foarte puțini cunosc faptele polițiștilor. După cum v-am spus, ne ocupăm de reconstituire și ocuparea documentelor. Legitimațiile și insignele se predau atunci când polițistul pleacă din serviciu, decedează sau este eliminat din serviciu. Cel mai vechi pentru tematica de poliție, avem o insignă de prefectură a poliției capitale, modelul din 1872. E cea mai veche insignă. Legitimațiile iar sunt foarte vechi”, explică Valentin Manache.

Bărbatul arată spre o legitimație cu poza unei femei.


„Erau și femei atunci, mulți nu știau că sunt. Era agentă specială, agenta siguranției în anul 1922”, completează specialistul.

La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice centrale și locale, șefii structurilor M.A.I. și a celorlalte instituții de aplicare a legii din județul Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter