Actualitate

Copiii dependenţi de dializă au văzut pentru prima dată un festival medieval

<p /><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/03-tabara ocna sibiului partea 1 176.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />34 de copii şi tineri care sunt dependenţi de dializă au participat duminică, pentru prima dată în viaţă, la un festival medieval, la Sibiu.

34 de copii şi tineri dependenţi de dializă se bucură în această perioadă de tabăra “Zâmbet de copil”, destinată celor cu afecţiuni renale cronice, şi au avut ocazia pentru prima dată în viaţa lor de a asista la un festival medieval.

Vizita la festivalul de la Sibiu a fost posibilă datorită faptului că micuţii pacienţi se află în tabără la Ocna Sibiului, fiindu-le permisă o mică deplasare la Sibiu fără a pune în pericol programul strict de dializă pe care trebuie să îl urmeze pentru a supravieţui.


Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, unul dintre finanţatorii taberei, în ceea ce priveşte facilităţile de care se bucură copiii în vacanţă, Pensiunea Mămăruţa la care sunt cazaţi le oferă toate condiţiile de recreere, inclusiv în piscine - unde se bucură de suportul personalului calificat, pentru că mulţi dintre copii, ca o consecinţă a anilor de suferinţă, au  sistemul osos distrus şi nu se mai pot deplasa.

Surprize de ziua de naştere


De asemenea, în cursul serii de duminică organizatorii le-au oferit tinerilor Săndel, Andreea, Dacian şi Daniela o surpriză, cu ocazia zilei lor de naştere, pe care o petrec în tabără. În aceeaşi seară specială au primit cadouri Andrei din Galaţi şi Paula din Tulcea, pe care suferinţa şi boala nu i-a împiedicat să facă performanţă la examenele de bacalaureat, care s-au dovedit a fi atât de dificile în acest an.

Pentru copii, tabăra este o familie


Copiii şi tinerii spun că în tabără se simt care într-o adevărată familie, iar pentru unii este o adevărată bucurie faptul că au putut înota 10 minute. “Pentru cei care nu cred că nu există miracole, le spun astăzi că există. După 4 ani de suferinţă şi după multiple intervenţii chirurgicale, am reuşit să pun piciooarele pe pământ şi, mai mult decât atât, cu ajutorul colegilor mei, am putut să înot 10 minute”, a afirmat Delia Grădinaru din Oţelu Roşu, care face dializă de 14 ani şi care timp de 4 ani nu s-a putut desprinde de căruciorul cu rotile.

“Atmosfera în tabără este senzaţională, râdem mult, simt că alături de colegii mei de suferinţă putem să uităm de problemele noastre, ne ajutăm unul pe altul şi simt că suntem cu adevărat o familie, m-am integrat imediat deşi sunt pentru prima dată cu această gaşcă”, a declarat Andreea din Târgu-Jiu, o tânără în vârstă de 15 ani care a beneficiat de un transplant renal, primind un rinichi de la mama ei.


Tabăra a fost posibilă cu ajutorul unor oameni cu suflet mare

Emanuel Ungureanu, organizatorul taberei, reprezentant al Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie “Claudia Safta”, declară că “niciunul dintre aceşti copii şi tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 28 de ani nu au visat că vor ajunge vreodată la Sibiu. Dorim să le mulţumim clujenilor şi companiilor care au făcut posibil acest eveniment în viaţa celor 34 de copii”.


Conform reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, tabăra a fost posibilă datorită implicării companiilor care investesc în proiecte de implicare socială, precum TSE Development România - parte a grupului Betfair LTD, Banca Transilvania şi Roşia Montană Gold Corporation.

Primii bani pentru această vacanţă au fost cei plătiţi de către clujenii care au degustat “cea mai lungă frigăruie din lume” – eveniment inedit organizat de către bloggerii clujeni în cadrul primei ediţii a “Zilelor municipiului Cluj-Napoca”. Atunci, din vânzarea porţiilor de frigăruie s-au colectat circa 1.200 de lei, care au fost donaţi Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”, organizatorul acestei tabere unice în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter