Actualitate

Tradiţiile minereşti, sărbătorite de Ziua Minerului la Roşia Montană

<p /><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/12-mare-ziua minerului 2010 - calusarii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Competiţii sportive, concerte, dansuri şi prezentări ale străvechilor tradiţii miniere din zona Roşia Montană au marcat Ziua Minerului în 2011.

Ziua Minerului a fost sărbătorită la Roşia Montană printr-o serie de evenimente dedicate tradiţiilor minereşti cu care se mândresc comunităţile din zonă.

Evenimentul, care a început pe stadionul „Minerul” din Roşia Montană, este organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Roşia Montană, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Roşiamin, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation şi în colaborare cu Sindicatul „Viitorul Mineritului”, Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea.


Tradiţiile minereşti, la loc de cinste

Sărbătoarea de duminică a reprezentat şi a treia ediţie a Festivalului Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti, la care participă 13 comunităţi din judeţele Alba şi Bihor, care se laudă cu tradiţii minereşti transmise din generaţie în generaţie, o dovadă în plus – dacă mai era nevoie – că mineritul este o parte a modului lor de viaţă încă de acum aproape 2.000 de ani.


La eveniment au luat parte şi cele peste 100 de familii care au optat pentru o locuinţă nouă în cartierul Recea din Alba Iulia, dar care nu s-au rupt sufleteşte de Roşia Montană şi vin de fiecare dată la acţiunile şi evenimentele organizate în comuna lor natală.

“Dorim ca tradiţiile să nu se piardă!”


În acest an, spectatorii au fost îndemnaţi să vină la sărbătoare îmbrăcaţi în costume populare, pentru a participa la concursul de costume tradiţionale, unde cele mai frumoase şi complete dintre ele vor fi premiate.

„Mineritul a fost principala ocupaţie a comunităţii din Roşia Montană încă de pe vremea romanilor şi rămâne singura noastră şansă de dezvoltare durabilă. Dorim ca tradiţiile care ne definesc comunitatea să nu se piardă şi de aceea le promovăm în fiecare an, la Ziua Minerului”, a declarat primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui.


„Tradiţiile minereşti reprezintă prin excelenţă comunitatea din Roşia Montană şi ele trebuie păstrate şi transmise din generaţie în generaţie. Prin proiectul de la Roşia Montană, România are şansa să devină cel mai mare producător de aur din Europa şi să continue această tradiţie minieră într-o manieră modernă, cu tehnologii de ultimă generaţie şi la cele mai înalte standarde în domeniu”, a declarat la rândul său Dragoş Tănase, directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation, partener al evenimentului.

Petrecere în stil mineres


Festivalul Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti a beneficiat şi de participarea extraordinară a Fanfarei Judeţului Alba, dirijată de Coriolan Honcaş, în cadrul evenimentului fiind programat şi spectacolul „Personajele istoriei în satul tău” - un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Pe lângă Festivalul Comunităţilor Miniere şi concursul de costume tradiţionale, spectatorii au fost invitaţi şi la o petrecere în stil mineresc, cu participarea îndrăgiţilor artişti de muzică populară Cătălina Bichiu, Ramona Fabian, Cornel Borza, Cătălina Furdui, Diana Selagea, Angela Rusu, grupul instrumental „Dor”. De asemenea, pentru cei mai tineri, lista invitaţilor i-a inclus şi pe DJ Project şi DJ Sava & Andreea D.

Balul Roşienilor - acompaniat de formaţia Romanticii din Abrud – şi un foc de artificii au pus punct serii.

Un record mondial în 2009

Ziua Minerului este un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. În 2009, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book: cei mai mulţi oameni care au căutat simultan aur cu şaitrocul - peste 100 de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter