Actualitate

Cele mai eficiente orașe din România: Oradea, Alba Iulia, Iași. Cluj, la coada clasamentului cu un ritm de modernizare “ardelenesc”

Cluj-Napoca a fost depășit de Oradea, Alba Iulia, Iași sau Craiova la capitolul investiții și absorbție de fonduri europene. Un studiu privind eficiența administrațiilor publice locale plasează orașul de pe Someș la coada clasamentului.

Studiul a folosit trei indicatori pentru a măsura performanța orașelor și a administrațiilor din România: valoarea absolută a cheltuielilor de capital și valoarea absolută a absorbției de fonduri europene, pe perioada 2007- 2016; cheltuielile de capital pe cap de locuitor și absorbția de fonduri europene pe cap de locuitor, pe perioada 2007-2016; modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani.

Oradea se află pe locul I, în timp ce Cluj-Napoca ocupă doar locul 8 din 10. Topul este completat de orașele Sibiu, Brașov, Craiova, Iași, sectorul 3 București, Alba Iulia. Oradea a întrecut Clujul și la capitolul exproprieri, parcări și reabilitare a clădirilor istorice din oraș.


“Oradea este probabil localitatea din România cu o performanță extraordinară nu numai în ceea ce privește absorbția de fonduri europene și cheltuielile de capital, ci și în ceea ce privește bunele practici într-o sumedenie de domenii. Primăria din Oradea este printre puținele din țară care au dus la bun sfârșit mai multe proceduri de expropriere pentru caz de utilitate publică; este printre puținele primării cu o politică coerentă în ceea ce privește parcările; are un program ambițios și eficient de reabilitare a clădirilor istorice din oraș; este cea mai eficientă primărie în ceea ce privește atragerea de investitori (parcurile industriale sunt de obicei administrate de consilii județene); este printre puținele primării cu o viziune clară și coerentă de dezvoltare”, se arată în studiul realizat de UrbanizeHub.

În Cluj-Napoca, valoarea investițiilor cu fonduri europene a fost mai mare decât în Oradea, dar ritmul de dezvoltare a fost foarte lent.


“Investițiile făcute din bani publici și fonduri europene pentru 2007-2016 au fost de 253,3 milioane euro, cu €781 pe cap de locuitor, iar la nivel de absorbție de fonduri europene pe aceeași perioadă Clujul a reușit să atragă 121,7 milioane euro, iar pe cap de locuitor suma a ajuns la €375. Clujul este unul dintre cele mai atractive centre urbane din România. Chiar dacă ritmul de modernizare al infrastructurii urbane a fost de multe ori unul «ardelenesc», Primăria a colaborat foarte bine cu societatea civilă și a ajutat la transformarea orașului într-un adevărat hub creativ”, se mai arată în studiu.

Studiul precizează că Alba Iulia este orașul campion detașat când vine vorba de fondurile UE absorbite pe cap de locuitor. “Municipiul a trecut de la faza în care românii își aminteau de el doar de 1 Decembrie, la faza de destinație aproape obligatorie pentru turiștii autohtoni și  străini.  Reabilitarea  Cetății  Alba  Carolina  este  spectaculoasă  și  un  model  de performanță administrativă. Alba Iulia dă tonul și în ceea ce privește intervențiile de tip Smart City și branding de oraș”, spun autorii studiului.


Topul celor mai eficiente orașe din România

Locul 1: Oradea


La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 240,4 milioane euro în ultimii 8 ani, ceea ce înseamnă €1.225 pe cap de locuitor, iar la fonduri europene, a reușit să atragă proiecte în valoare de €140,6 milioane, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor.

Locul 2: Alba Iulia


La nivelul cheltuielilor de capital, orașul a realizat investiții de €79,6 milioane cu o medie de €1.253 pe cap de locuitor, și €51,7 milioane absorbție a fondurilor europene, cu o medie de 815 euro pe cap de locuitor.

Locul 3: Iași

La nivelul cheltuielilor de capital Iași a reușit să investească 282,9 milioane euro, adică €974 pe cap de locuitor, iar la nivel de fonduri europene a reușit să implementeze proiecte în valoare de 156 milioane euro cu o medie de €537 pe cap de locuitor.

Locul 4: Craiova

Craiova s-a mișcat bine în ultimii ani cu cheltuieli de capital de €274,1 milioane, adică 1.017 euro pe cap de locuitor, iar la fonduri europene a reușit să atragă 139,8 milioane euro adică €519 pe cap de locuitor.

Locul 5: Sectorul 3 București

În perioada 2007-2016 cheltuielile de capital au fost de 338 milioane euro, fiind suma cea mai mare din top, cu €873 pe cap de locuitor, iar la fonduri europene, pe o perioadă de aproape zece ani s-au cheltuit doar €4,1 milioane, cu o medie de 11 euro pe cap de locuitor.

Locul 6: Brașov

Cheltuielile de capital pentru 2007-2016 au fost de 241 milioane euro, cu €952 pe cap de locuitor,  iar absorbția de fonduri europene în aceeași perioadă a fost de 72,4 milioane euro și €286 pe cap de locuitor.

Locul 7: Sibiu

Cheltuielile de capital pentru 2007-2016 au fost de 152,1 milioane euro, cu 1.033 euro pe cap de locuitor,  iar absorbția de fonduri europene în aceeași perioadă a fost de €15,6 milioane și €106 pe cap de locuitor.

Locul 8 Cluj-Napoca

Investițiile făcute din bani publici și fonduri europene pentru 2007-2016 au fost de 253,3 milioane euro, cu €781 pe cap de locuitor,  iar la nivel de absorbție de fonduri europene pe aceeași perioadă Clujul a reușit să atragă 121,7 milioane euro, iar pe cap de locuitor suma a ajuns la €375.

Locul 9: Miercurea Ciuc

Cheltuielile de capital pentru 2007-2016 au fost de 68,5 milioane Euro, cu €1.758 pe cap de locuitor, surclasând la acest capitol majoritatea orașelor din România. Absorbția de fonduri europene în aceeași perioadă a fost de 21 milioane euro, și €540 pe cap de locuitor.

Locul 10: Târgoviște

Cheltuielile de capital pentru 2007-2016 au fost de 94 milioane euro, iar absorbția de fonduri europene în aceeași perioadă a fost de €59,5 milioane și €748 pe cap de locuitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter