Actualitate

Centrul de cultură „Casa Tranzit” premiată pentru două decenii de existență

Mai multe asociații și ONG-uri din Cluj care promovează cultura au fost nominalizate în cadrul galei premiilor acordate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Dintre acestea, una singură a primit un premiu.

Luni seara a avut loc la București gala premiilor acordare de AFCN. În cadrul acesteia, Casa Tranzit a luat premiul pentru rezistență culturală. Această distincție se acordă unei organizații care continuă să își desfășoare activitatea de peste 10 ani.

„Ne simţim foarte onoraţi, în primul rând fiindcă am fost nominalizaţi printre proiecte serioase şi consistente. M-am gândit care ar fi elementul de rezistenţă în cazul nostru şi cred că este faptul că am putut păstra un spaţiu cultural ca şi un loc liber şi independent timp de 20 de ani", a declarat Csilla Konczei, lector la Facultatea de Litere a UBB.


În ceea ce privește Casa Tranzit, reprezentanții acesteia, împreună cu zeci de voluntar au sărbătorit în luna octombrie a anului trecut douăzeci de ani de existență. Momentul a fost marcat de un festival în cadrul căruia au fost invitați artiști, operatori culturali din diferite domenii ai căror producții sunt reprezentate în arhiva Fundației Tranzit, pentru a regândi și reinterpreta opera lor și pentru a produce performance-uri și intervenții noi. Festivalul a cuprins concerte, spectacole de dans, performance-uri, instalații, dezbateri publice și mese rotunde.

Casa Tranzit a fost creată în anul 1998 și promovează arta contemporană și experimentală. Activitățile fudației au loc în clădirea „Poalei Tzedek”, o fostă sinagogă. Fundația a reabilitat treptat fosta clădire a sinagogii și a transformat-o într-un centru unde este omagiată arta contemporană. Obiectivul Casei Tranzit este acela de a îmbunătăți comunicarea dintre artiști, intelectuali din diferite domenii de activitate și alte grupuri social-profesionale, dar de asemenea dorește și să creeze o legătură mai strânsă între diferite grupuri etnice, pentru a promova creativitatea interculturală din Cluj. Unul dintre principalele obiective ale Casei Tranzit este acela de a crea o rețea națională și internațională de centre culturale independente.


Pe parcursul celor douăzeci de ani de activitate, Fundația Tranzit a reușit să adune peste 150 de voluntari de diferite vârste, etnii și profesii, din simpla dorință de a promova arta contemporană.

 

abonare newsletter