Actualitate

O cafea sau un ceai să alunge frigul înainte de sărbători. Câțiva tineri își petrec diminețile, ajutând clujenii să se încălzească

Câțiva tineri tineri în ultimele câteva zile, în fiecare dimineață au oferit ceai și cafea clujenilor care au trecut pe strada Memorandumului.

Dis de dimineață, în stația de autobuz de pe strada Memorandumului, clujenii înfrigurați, mergând spre muncă sau spre școală, au fost întâmpinați de un grup de tineri care le ofereau, gratuit, un zâmbet și o cafea sau un ceai. Încă dinainte de ora șapte, când oamenii mișună prin centrul Clujului, alergând fiecare în direcții diferite sau, poate, pentru o bună bucată de timp împărțind același drum, tinerii de la Biserica Betel din Mănăștur au pregătit termosurile, paharele de unică folosință și pliculețele de zahăr.

„Este un proiect din partea Bisericii Betel din Mănăștur și oferim o cafea sau un ceai oricărei persoane care dorește și le urăm sărbători fericite. În proiect s-a implicat cine a dorit, noi am ales să ne petrecem diminețile aici. Când văd un om care se bucura cand primeste o cafea sau un ceai, mă bucur și eu la rândul meu”, a spus Ruth-Andreea Moldovan, una dintre tinerele implicate în proiect.


O cafea pentru un zâmbet

Oamenii se uită curioși. Mulți privesc doar cu coada ochiului, alții zăbovesc câteva clipe, dorind să înțeleagă ce se întâmplă, de ce acești tineri stau în spatele mesei și oferă cafea. Cei mai curajoși se apropie. O bătrânică îmbrăcată cu un palton mov și o pălărie în aceeași nuanță care îi acoperă buclele albite de trecerea anilor se apropie timid, având doi lei în mână.

„Cât costă un pahar cu cafea, dacă nu e cu supărare”?, întreabă bătrânica.


Tinerii, lucrând în echipă, îi toarnă cafea fierbine într-un pahar și î-l înmânează.

„Nu vă costă nimic, doar un zâmbet”, spune unul dintre ei.


Clujeanca zâmbește din inimă și le mulțumește. O studentă, grăbită să ajungă la ultimele cursuri din acest an, cu o căciulă roz, care s-a trezit prea târziu și nu a apucat să bea o ceașcă de cafea, profită de inițiativa fetelor și băieților de la Biserica Betel.

„Mai rar vezi oameni care fac bine dezinteresat. Mi-au dat o cafea și nu au vrut nimic în schimb”, a spus tânăra.


În ton cu spiritul sărbătorilor

Un alt domn, grăbit și el să găsească pe ultima sută de metri un brad, se oprește și el pentru o gură de cafea fierbinte, neagră, fără zahăr și fără lapte, cum o bea de obicei. Și-a uitat mănușile acasă, iar cafeaua aburindă îl ajută să și le încălzească.

„Mi-a prins bine, pe frigul acesta, m-a încălzit puțin și la trup și la suflet”, a zis bărbatul.  


E decembrie, e frig. Unii colindă, alții oferă o vorbă bună, un zâmbet sau o cafea. În Cluj-Napoca, în ciuda lipsei zăpezii, spiritul sărbătorilor se așterne încet prin oameni și prin fapte bune. Acești tineri nu sunt la prima lor acțiune de acest gen. Anul trecut au ieșit pentru prima dată în stație „pe Memo” să ofere trecătorilor un pahar de ceai fierbinte, să îi încălzească, să îi ajute să își înceapă ziua cu bine. Au stat doar trei zile, dar se poate, spun ei, ca și după sărbători, să își pregătească iar termosurile în stația de autobuz din inima orașului.

Etichete: memorandumului cafea
Ultimele Stiri
abonare newsletter