Actualitate

De râsul lumii. Un buldozer s-a "înecat" în levigatul de la Pata Rât – FOTO/VIDEO

"Marea Neagră de levigat e mai mare ca oricând și e lăsat să curgă spre Someș de zile bune. Un buldozer înecat în canalul de levigat. Asta e singura activitate vizibilă din Marele Plan de acțiune pe care l-a promis Alin Tișe acum trei săptămâni", avertizează activiștii de mediu.

"În timp ce un excavator tocmai încearcă să scoată buldozerul înecat, rog Apele Române - care au declarat că nu o să ajungă levigat netratat în Someș - să observe că acțiunea destupă și mai mult curgerea de levigat. Cele trei cupe de gunoi împinse de excavator în mocirla din sus de buldozer nu o să oprească 10 hectare de levigat", spune activistul de mediu Szakats Istvan.

Acesta i-a adresat mai multe întrebări președintelui Consiliului Județean Cluj Alin Tișe:


"Cât estimează că o să dureze exproprierile terenurilor pe care o să fie construite stațiile de epurare, săpatul fundațiilor celor două bazine de epurare de 1000mc, cofratul și turnatul fundațiilor celor două bazine de epurare de 1000mc, uscatul fundației, instalarea celor două bazine de epurare pe fundațiile realizate și punerea în funcțiune a stației de epurare?", spune Szakats.

Mai mult activistul vrea să știe și ce măsurători de toxicitate au fost comandate/efectuate pentru protejarea sănătății polulației și ce măsuri au fost luate pentru protejarea populației în aval de levigat.


"Ce măsuri au fost luate pentru protejarea celor peste 1500 persoane care stau în imediata apropiere a unui munte de gunoi unde concentrația de metale grele depășește de zeci de ori limitele de intervenție din 2008 încoace?", mai arată Szakats Istvan.

Consiliul Judeţean plăteşte 39.000 de euro pe lună pe o staţie de osmoză care la ora actuală aşteaptă în Germania să fie adusă la Pata Rât. Deşi luna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, vorbea că stația de osmoză inversă ce va epura levigatul de la Pata Rât va fi dată în funcțiune în “cel mai scurt timp posibil”, între timp, contractul cu firma câştigătoare a licitaţie a fost suspendat.


Încă de săptămâna trecută, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, spunea că problema terenului poate fi rezolvată "într-o săptămână".

”Informațiile de ultimă oră sunt că s-a luat legătura cu proprietarii terenului de lângă și de principiu sunt de acord cu închirierea acelui teren. Eu sunt în proporție de 90% convins că așa se va întâmpla, dar până nu văd o hârtie scrisă, dați-mi voie să fie sceptic, dar în proporție de 90% se va realiza. Am încercat și până acum să luăm legătura cu ei, dar sunt persoane care mută terenul de la moştenitori, fraţi, cumnaţi etc. Dar s-au găsit proprietarii, s-a discutat cu ei și sunt de acord. Eu sper ca săptămâna viitoare să se încheie”, a spus Marius Mânzat.


Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat la fosta rampă de deşeuri de la Pata Rât, din apropierea municipiului Cluj, că problema levigatului trebuie să fie rezolvată cât mai repede, deoarece acesta ajunge în râul Someş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter