Actualitate

Patronul Diesel Club, Mircea Buteanu, își face hotel într-o zonă istorică şi ultracentrală

Un hotel de patru stele urmează să fie construit într-o zonă protejată, istorică şi ultracentrală din Cluj-Napoca.

Consilierii locali vor aproba în şedinţa extraordinară de marţi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru contruirea unui hotel (regim de înălţime subsol+parter+etaj+mansardă) la intersecţia străzilor Napoca nr. 17 şi Fortăreţei nr. 4, beneficiar fiind SC Napoca 15 SRL, controlată de Mircea Buteanu, patronul Diesel Club.

Străzile Napoca-Fortăreţei sunt încadrate în PUG ca zone construite protejate, zona centrală suprapusă peste Incinta Fortificată. 


Potrivit hotărârii de Consiliu Local, printre prevederile PUD propuse se numără: accesul auto şi pietonal se realizează pe strada Fortăreţei iar staţionarea autovehiculelor se realizează în spaţii specializate dispuse în subsolul construcţiei (16 locuri de parcare).

“Ţinând cont de natura investiţiei propuse, propunem stabilirea perioadei de valabilitate a studiului de urbanism de doi ani”, se precizează în documentul citat.


Mircea Buteanu (pe numele său din acte Mircea Schmidt) a solicitat în acest an pentru SC Napoca 15 SRL aviz de la Primăria Cluj-Napoca pentru PUD – construire hotel de 4 stele (subsol+parter+etaj+mansardă) la intersecţia străzilor Napoca 17 şi Fortăreţei 4. Terenul are o suprafaţă de 1144 mp şi este delimitat de strada Fortăreţei în partea de est şi parcele cu fond construit spre nord, sud şi vest.

La începutul lunii noiembrie, la sediul Primăriei a avut loc inclusiv o consultare cu proprietarii din zonă. Aceştia au reclamat faptul că se construieşte foarte aproape de limita lor de proprietate şi au cerut măsuri de siguranţă şi de protecţie sporite.


Alţii reclamă faptul că nu au fost consultaţi în legătură cu imobilul care urmează să fie construit în zonă.

“Avem un perete comun cu imobilul de pe strada Napoca 17. Orice lucrare ne afectează structura de rezistenţă a clădirii. Deşi suntem vecinii imobilului de la numărul 17 nu am fost consultaţi în legătură cu modificările majore propuse. Ne opunem acestor lucrări care vor periclita tot imobilul nostru şi ne va încălca dreptul de proprietate”, susţin două familii care locuiesc pe strada Napoca nr. 19.


Proiectantul lucrării, SC BAU – Birou de Arhitectură şi Urbanism SRL, susţine că o eventuală afectare a imobilului de la numărul 19 în cazul construirii noii clădiri de pe strada Napoca 17 nu este justificată pentru că “este o obligaţie legală şi profesională ca intervenţia să nu afecteze în niciun fel imobilele vecine”.

În cadrul PUD s-a efectuat deja un studiu geotehnic detaliat care a evidenţiat, dincolo de condiţiile geotehnice, caracteristicile tuturor fundaţiilor imobilelor aflate pe limitele de proprietate. Conform reglementărilor actuale, fazele următoare de proiectare vor asigura condiţiile tehnice necesare pentru realizarea lucrărilor în deplină siguranţă fără afectarea proprietăţilor vecine. În acest sens, se vor efectua la acel moment toate expertizele tehnice necesare, iar proiectele vor fi verificate conform legii. Oricum, întreaga răspundere în acest sens ne revine”, arată proiectantul lucrării.


Mircea Buteanu, afaceri din cluburi

Mircea Buteanu este un cunoscut om de afaceri, patron al Diesel Club, cel mai vechi club din Cluj-Napoca. Omul de afaceri a mai deschis tot în centrul Clujului pub-ul Che Guevara Social Club în Piaţa Unirii, în apropiere de Diesel Club. Buteanu mai deţine şi restaurantul Napoca 15. În ultimii ani, omul de afaceri a organizat sub brandul Diesel Events mai multe concerte şi spectacole.

Blocuri turn, hoteluri, clădiri de birouri în centrul oraşului

Politica Primăriei Cluj-Napoca de a concentra în centrul orașului, și așa sufocat de trafic, mari aglomerări urbane, clădiri de birouri în care lucrează mii de angajați, turnuri de locuinţe cu sute de apartamente, sau hoteluri este de neînțeles pentru mulți locuitori ai orașului.

Şi pe strada Napoca urmează să se construiască un hotel pe amplasamentul primei Grădini Botanice a Clujului. Hotelul ar urma să aibă un regim de înălţime 2 subsoluri+parter+2 etaje+2 etaje retrase. Vecinii s-a revoltat după ce în zonă s-a defrişat masiv.

De exemplu, Primăria a autorizat un mini cartier cu cinci blocuri cu 13 etaje, care se vor construi pe strada Traian vis-a-vis de sediul Poliţiei Cluj.

În prezent, în centrul orașului, pe strada Ploiești, în apropiere de Piața Mihai Viteazu, s-a construit o clădire de birouri de 12 etaje și care deja ”sugrumă” tot traficul din zonă. Clădirea este construită de către un investitor imobiliar, Imoinvest SA, reprezentată de Iosif Pop. Societatea lui Pop construiește în zona străzii Ploiești un bloc gigant raportat la înălțimea construcțiilor din zonă. Clădirea, care se vede de pe Dealul Feleacului, are 9.000 de metri pătrați de birouri.

Exact în spatele turnului de birouri, care este ridicat de firma condusă de Iosif Pop, în urmă cu doi ani, Consiliul Local Cluj-Napoca, și-a dat acordul și a votat un plan urbanistic de detaliu pentru construcția unui alt bloc de de 12 etaje, pe un teren deținut de familia preşedintelui Consiliului Judeţean Alin Tișe de la PNL ex PDL, finul primarului de Cluj, Emil Boc.

Un alt bloc turn de 80 de metri cu 25 de etaje se va construi pe Calea Floreşti, în zona podului de la intrarea în municipiu. Blocul va avea 137 de apartamente. Primăria a autorizat blocul în luna iunie 2012, dar în zonă au avut loc mai multe proteste care au încercat să blocheze proiectul. Beneficiarul si executantul proiectului este Ardeal Construct, firma lui Radu Vlas, care mai administrează şi complex Leul şi parkingul din Piaţa Mihai Viteazul. Vlas este un apropiat de-al lui Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter