Actualitate

ŢARA FĂRĂ COPII. Localitatea din Cluj unde s-au născut 2-3 copii în ultimii ani

Situaţie alarmantă în România, unde numărul copiilor nou născuţi scade anual în mod constant, în 2016 înregistrându-se cel mai dramatic şi scăzut număr de naşteri din 1989 încoace, mai exact 189.783. Printr-o reducere la absurd, dacă acest ritm se va păstra, în 75 de ani România ar putea fi ţara fără copii.

sursa foto copilul.ro sursa foto copilul.ro

Mai mulţi primari de comune din judeţul Cluj se plâng de scăderea natalităţii şi cer autorităţilor luarea unor măsuri care să stopeze acest fenomen, în condiţiile în care numărul de nou născuţi s-a redus de trei – patru ori după 1989 în anumite localităţi.

Primarul celei mai mici comune din judeţul Cluj, Ploscoş, care are aproximativ 600 de locuitori, Aurel Truţă, a declarat că numărul copiilor nou-născuţi s-a redus drastic, fiind înregistrate doar 2-3 naşteri. ”S-a redus foarte tare numărul, familiile din Ploscoş sunt îmbătrânite, nu prea mai sunt tineri. Am avut 8 până la 10 naşteri înregistrate în urmă cu 10 ani, acum abia dacă mai sunt 2-3 nou-născuţi”, a spus Truţă, citat de Mediafax.


În comuna Băişoara, situată în zona de munte a judeţului Cluj, se nasc de peste patru ori mai puţini copii decât înainte de 1989. ”Se nasc copii, dar foarte puţini. A scăzut foarte mult natalitatea deoarece majoritatea tinerilor din Băişoara au migrat, s-au mutat şi lucrează în zona municipiului Cluj-Napoca. De când s-a închis exploatarea minieră ei nu mai au unde lucra. Aici ar trebui autorităţile să intervină, să ia măsuri pentru dezvoltarea unor industrii în mediul rural, pentru că, nefiind asigurate locuri de muncă, tinerii nu pot să rămână aici. Avem 7 naşteri faţă de 25-30 câte erau înregistrate înainte de 1989”, a precizat primarul Minodora Luca.

Nici în comuna Vad, care este cea mai îndepărtată de reşedinţa de judeţ, Cluj-Napoca, situaţia nu diferă. Primarul David Prunean a subliniat că, în prezent, naşterile sunt la jumătate faţă de acum 10 ani. ”Natalitatea este în scădere accentuată, avem 12 – 13 nou-născuţi pe an”, a spus acesta.


Şi în comunele cu populaţie preponderent de etnie maghiară se înregistrează acelaşi declin demografic. Primarul comunei Sic, Sallai Ioan, recunoaşte că situaţia nu este una îmbucurătoare. ”Scad naşterile, scade numărul copiilor. În Sic oamenii mai pleacă să lucreze în străinătate, prin ţară, sunt tot mai puţini tineri”, a afirmat Sallai. Potrivit acestuia, conform ultimelor date statistice, în Sic trăiesc aproximativ 2.700 de locuitori din care 100 români, 2.600 maghiari şi 30 de romi, ”numărul locuitorilor fiind în continuare în descreştere”.

Şi în comuna Sâncraiu numărul nou-născuţilor este redus faţă de anii anteriori. ”Numărul naşterilor este mai mic, avem cam 10 nou-născuţi, dar este în scădere. Populaţia comunei a scăzut cu 150 de persoane faţă de ultimul recensământ din 2012”, a arătat primarul Pokka Andrei.

abonare newsletter