Actualitate

Clujenii vor pleca mai uşor la tratament în străinătate

<p><img class="caption" src="documente/stories/01_ianuarie/31_ziua/spital-strainatate.jpg" border="0" alt="spital" title="Ministerul Sănătăţii vrea ca bolnavii care au nevoie de tratament în străinătate să poată ajunge la clinica respectivă în circa 10 zile de la depunerea dosarului" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Condiţiile în care un bolnav poate pleca la tratament în străinătate vor fi modificate în scurt timp, fiind introduse limite de timp clare în care direcţiile de sănătate publică trebuie să finalizeze un dosar şi să realizeze corespondenţa cu clinica din străinătate.</p> <p>Potrivit unui proiect de lege realizat de Ministerul Sănătăţii, cei care au nevoie de tratament în străinătate ar putea ajunge la clinica străină în termen de aproximativ 10 zile de la depunerea dosarului.</p> <p>În prezent, românii se pot trata în altă ţară pe baza formularului E112, eliberat prin casele de asigurări de sănătate, şi a Ordinului 50/2004 al Ministerului Sănătăţii, statul suportând toate cheltuielile pe care le presupune tratamentul.</p>

Totuşi, acest lucru e posibil doar dacă se dovedeşte că tratamentul nu poate fi făcut în ţară din lipsă de dotări sau dacă boala nu poate fi tratată în timp util în ţară, viaţa bolnavului fiind pusă astfel în pericol. În schimb, cele două documente menţionate nu sînt necesare în cazul în care pacientul pleacă pe cont propriu să se trateze într-o altă ţară, doar că în acest caz el va fi cel care va suporta integral cheltuielile.

În două zile, dosarul trebuie să fie analizat

Ministerul Sănătăţii a adus câteva modificări Ordinului 50/2004, cele mai importante fiind introducerea unor termene limită în care direcţiile de sănătate (DSP) trebuie să soluţioneze dosarele şi corespondenţa cu spitalul din străinătate. Astfel, dacă termenele limită sînt respectate, pacientul ar trebui să ajungă la clinica din strănătate în aproximativ zece zile de la depunerea dosarului.


Potrivit proiectului de lege al Ministerului Sănătăţii, cei de la DSP trebuie să analizeze documentele dosarului şi să le trimită la comisia de specialitate în cel mult două zile. De asemenea, va trebui să existe un angajat al DSP care să se ocupe în mod special de aceste dosare.

Corespondenţa cu străinătatea, maxim 7 zile

Potrivit aceluiaşi proiect de lege, în termen de cel mult o săptămână trebuie finalizată şi corespondenţa cu spitalul din străinătate. Legătura cu unitatea sanitară poate fi păstrată fie de DSP, fie de bolnav sau familia acestuia, însă clinica trebuie să fie recomandată de comisia de specialitate care analizează dosarul. În document se mai menţionează că urgenţa medicală este singurul criteriu de prioritate în rezolvarea dosarelor şi trimiterea pacientului în străinătate.


În Plus, pentru asigurarea transparenţei în ceea ce priveşte trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate, DSP-urile vor fi obligate să publice pe site mai multe informaţii, cum ar fi: numărul solicitărilor înregistrate pentru trimiterea la tratament în străinătate, stadiul rezolvării dosarelor înregistrate şi numărul de dosare la care este consemnat nivel de prioritate - urgenţă medicală sau cu risc vital major.

În prezent, deşi aprobarea unui dosar bine întocmit nu ar trebui să dureze foarte mult timp, în majoritatea situaţiilor se aşteaptă chiar şi câteva luni.


Ce e formularul E 112?

Celebrul formular E112 certifică faptul că asiguratul nu poate beneficia de tratament în timp util în spitalele din ţară şi este îndreptăţit să primească tratament gratuit într-o clinică din UE. Pînă în prezent, afecţiunile pentru care s-a acordat cel mai des acest formular sunt tumori, insuficienţă cardiaca sau renală, malformaţie artero-venoasă cerebrala sau insuficienţă de valva aortică.

abonare newsletter