Actualitate

Bucureștiul pierde tot mai mult teren în fața Clujului. O recunosc inclusiv locuitorii Capitalei

"Ghici care-i orașul kitsch? Am fost la Cluj și mi-am dat seama cât de calamitat este Bucureștiul", așa își începe un jurnalist din București un articol.

Jurnalistul Alex Livadaru a scris un material pe site-ul republica.ro în care o desființează pe Gabriela Firea, nemulțumit de lipsa de viziune a acesteia în ceea ce privește dezvoltarea Bucureștiului. Livadaru spune că Firea ar trebui să urmeze modelul primarului Clujului, Emil Boc.

"Bucureștii anului 2017, în mandatul primarului Gabriela Firea: un iepure ține hățurile unei păsări gigant, ce pare a fi o găină din rasa Plymouth Rock, înhămată la un fel de trăsură. Întocmai ca Moș Crăciun care aduce desaga plină de cadouri, iepurele nostru cară un ou colorat de mari dimensiuni. Combinația acesta se poate studia pe viu în Piața Constituției, la târgul de Paști organizat de Primăria Capitalei, sub numele «Tradiții și Flori de Sărbători». Puțin mai spre centru, orașul e împânzit de iepurași din plastic spânzurați de-a latul străzilor și niște becuri cu rol incert. Bucureștiul marchează astfel, veți spune că așa cum se cuvine, răstignirea și învierea lui Iisus Hristos", începe textul lui Alex Livadaru.


"Îmi imaginez discuțiile între cei care au pus la cale scenele: «Să le dăm ceva, să fie frumos, așa, ca pentru oameni. Să se bucure, să vină cu copiii, să caște gura». Ce legătură o fi existând între iepurii mai înalți ca oamenii, ouăle de dimensiuni gigantice, găinile înhămate la trăsuri și mândrele tradiții ortodoxe pe care le apără șefii PSD de fiecare dată când Soros și UE le pun în pericol - asta pot să ne explice oameni pregătiți în domeniu", mai scrie jurnalistul pe republica.ro.

Episodul Cluj...

Alex Livadaru a povestit cum i s-a părut Clujul după câteva zile petrecute în oraș, comparativ cu Bucureștiu.


"Am fost la Cluj în această săptămână și am înțeles de ce Bucureștiul va rata dezvoltarea în 2016-2020, perioadă în care toate orașele mari ale lumii s-au așezat la linia de start pentru a implementa politici de smart city. Sunt toate preocupate să lege actul admnistrativ de tehnologie, să-l facă accesibil cetățenilor cu ajutorul smartphone-ului, să implementeze inteligența artificială ca să ușureze deciziile și să reducă poluarea. Am aflat că Primăria Cluj a lansat o aplicație de telefon mobil care permite oricărui cetățean să semnaleze fără să ia contact fizic cu funcționarii orice problemă din oraș. Completezi un scurt formular direct în smartphone, urci imaginea în care se vede problema (o groapă, un semafor stricat, un copac uscat, becuri arse) și trimiți la primărie. Primești număr de înregistrare pe email, update cu stadiul rezolvării sesizării și un răspuns oficial în 30 de zile. Etapa în care se află cererea ta, departamentul la care se găsește spre rezolvare- pot fi aflate și din aplicație, întocmai ca traseul unui colet la firmele de curierat", spune jurnalistul.

Și acesta continuă:


"Într-o scurtă prezentare a planurilor pe care le are Clujul în perioada imediat următoare, în cadrul conferinței Smart cities, smart communities, primarul Emil Boc a vorbit despre clustere IT, parcări inteligente cu ajutorul cărora afli de pe telefonul mobil dacă există locuri disponibile, iluminat public inteligent ce pornește cu ajutorul senzorilor de mișcare. Toate sunt implementate în proiecte pilot, iar de săptămâna trecută, cei care dețin semnături electronice pot să-și primească avizele de urbanism și diverse certificate și aprobări în format electronic, fără să mai bată cale la primărie, să depună dosare cu șine și să ia contactul cu funcțonarii. Efectele imediate vor fi o transparență mai bună, probabila scădere a timpilor de așteptare și reducerea actelor de corupție din administrație", mai spune acesta.

...și înapoi la București

"În timp ce la București jurnaliștii scot la iveală de mai bine de un an dezastrul din spitalele care sunt finanțate din bugetul local, căpușările sistematice, achizițiile la prețuri exagerate, tocarea efectivă a banilor publici cu ajutorul managerilor unși de Sorin Oprescu și păstrați încă sub noua admnistrație, la Cluj, șefii orașului visează la tehnologizarea unităților spitalicești pe care le au în subordine, dosare electronice ale pacienților, achiziții unitare care să ducă la eficientizarea investițiilor. 1,1 miliarde de euro este bugetul primăriei București pentru 2017. Criticată pentru fondurile alocate târgului de Paști, administrația Capitalei spune că beculețele și iepurașii agățați prin oraș sunt din economiile de 175.000 de euro pe care le-a făcut în ultima vreme. Sumă care ar putea acoperi un sistem ultraperformant de monitorizare a mijloacelor de transport în comun prin GPS sau bani care ar putea fi investiți în înverzirea locurilor extrem de poluate, în care nu se poate respira din cauza noxelor și unde viețile celor care trec pe acolo sunt puse în pericol", este de părere jurnalistul.


"Între timp, Bucureștiul geme de mașini de teren parcate pe trotuare, taie tot ce e verde pentru a amenaja terase pline de kitsch-uri fără nicio gândire unitară, sluțește clădirile de patrimoniu văruindu-le la parter și face strategii de fluidizare a traficului care vor avea ca rezultat final doar aducerea mai multor mașini în oraș. Spre comparație, primarul Emil Boc recunoștea că traficul și poluarea generată de acesta sunt cele mai mari probleme a orașului, cu vârfuri extrem de greu de administrat înspre Florești, dar că primăria intenționează să scoată autoturismele din oraș, să treacă pe transport public organizat la secundă și complet electrificat. Urmează piste de biciclete și străzi date în întregime pietonilor, dar și identificarea și creșterea spațiilor pe care vor fi plantați copaci", mai spune Livadaru.

"Utilizarea tehnologiei pentru creșterea calității vieții în Cluj-Napoca, pentru o administrație deschisă și un oraș inteligent, este o prioritate cheie a municipalității clujene. Industria IT clujeană este o forță de necontestat, un motor pentru economia Clujului și un avantaj competitiv al nostru pe termen lung, alături de Universitate și de tinerii care au ales să studieze și să lucreze aici. La Cluj-Napoca am reușit să creăm un model de construcție comunitară în care fiecare își oferă expertiza pentru interesul public - dezvoltarea orașului", Emil Boc, primar Cluj-Napoca


Administrația locală în era digitală

Proiectele implementate și cele pe care Primăria Cluj-Napoca le are în vedere legate de utilizarea tehnologiei în relația cetățenilor cu administrația publică locală sunt:

Cluj Parking - aplicația Primăriei pentru locurile de parcare din centrul Clujului

Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția cetățenilor municipiului o aplicație care monitorizează locurile de parcare disponibile în cele 6 parcări cu barieră din municipiu.

My Cluj - aplicația Primăriei pentru sesizări

Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția cetățenilor o aplicație prin intermediul căreia pot transmite sesizările direct către Primărie.

Documente de urbanism în format electronic

Primăria Cluj-Napoca oferă cetățenilor posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic a următoarelor documente: certificate de urbanism (și prelungirea acestora), prelungirea autorizaţiilor de construire/desfiinţare, avize/acorduri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter