Actualitate

Reuters despre exodul medicilor români: Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE

De când este membră a Uniunii Europene, România se confruntă cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi și farmaciști părăsind țara atrași de salariile mai mari, dar și de condițiile mai bune de muncă din sistemele de sănătate ale statelor vest-europene, se arată într-un reportaj publicat joi de agenția Reuters.

Reuters despre exodul medicilor români: Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE Reuters despre exodul medicilor români: Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE

"Nu cred că vreunul dintre colegii mei intenționează să rămână" în România, afirmă o absolventă de psihiatrie aflată în primul an de rezidențiat, Sonia Papiu. "Cred că pot învăța mai multe în străinătate", argumentează ea în continuare.

De altfel, pentru un medic român este ușor să-și găsească un loc de muncă în străinătate, numai la Cluj fiind la ora actuală mai multe agenții specializate în recrutarea medicilor care vor să lucreze în spitalele vest-europene. Acolo ei găsesc ceea ce le lipsește în România, și anume salarii mai mari, sisteme sanitare funcționale și o infrastructură medicală modernă, Franța, Germania și Marea Britanie fiind printre statele către care se orientează cu predilecție medicii români.


Dar pentru România consecințele acestui exod sunt cumplite, ea numărându-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai puțin medici, deși se află printre primele locuri la numărul de absolvenți de medicină, mai notează Reuters.

Circa o treime dintre posturile din spitalele românești sunt vacante, iar potrivit estimărilor Ministerului Sănătății aproximativ un sfert dintre români au un acces insuficient la asistența medicală de bază.


"Părăsirea României de către cadrele medicale într-un ritm aproape masiv agravează problemele sistemului de sănătate", afirmă pentru Reuters fostul ministrul al sănătății Vlad Voiculescu. "Spitale întregi se confruntă cu un deficit de personal și orașe întregi nu au medic de familie", adaugă el.

Etichete: ue medici
Ultimele Stiri
abonare newsletter