Actualitate

Medicamentele bolnavilor români vor migra spre alte ţări

<p><img src="documente/stories/07_iulie/14_ziua/04 medicamente.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Producătorii spun că pacienţii vor rămâne fără medicamente eficiente din cauza propunerii Ministerului Sănătăţii de a ieftini preţul de decontare cu 15%.</p> <p />

Taxarea tuturor producătorilor, actualizarea listei de compensate şi alinierea termenelor de plată la prevederile UE sunt câteva din propunerile producătorilor de medicamente pentru ca pacienţii să nu rămână fără medicamente.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) avertizează că propunerea Ministerului Sănătăţii de a ieftini medicamentele la decontare cu 15% va fi în defavoarea pacienţilor.


Medicamentele sunt re-exportate

Conducerea ARPIM atenţionează că, în prezent, problema accesului la tratament este strâns legată de preţul medicamentelor, reglementat de autorităţile române la nivelul celui mai mic preţ european. “Cu toate că în anul 2009 România a aliniat preţurile de producător ale medicamentelor la nivelul minim european, în mod paradoxal, pacienţii români au un acces din ce în ce mai redus la anumite medicamente, datorită fenomenului exporturilor paralele, care este în creştere”, explică Regis Lhomme, vicepreşedinte ARPIM. El adaugă că la un preţ foarte mic, medicamentele devin ţinta re-exportatorilor, tentaţi să le comercializeze către state unde preţurile sunt mai mari, precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie. În acest fel, pacienţii români rămân fără medicamente vitale în farmacii, deşi acestea au fost iniţial aduse pentru ei.


Producătorii să fie taxaţi cu 10%

Reprezentanţii ARPIM propun câteva măsuri al căror scop este menţinerea accesului pacienţilor din România la medicamente. Astfel, una dintre propuneri este taxarea producătorilor prin introducerea unei contribuţii între 10% şi 50% din creşterea sumelor cheltuite faţă de anul precedent. “Această măsură va asigura predictibilitatea şi controlul bugetului medicamentelor compensate şi va genera totodată venituri suplimentare pentru medicamente”, sunt de părere cei de la ARPIM.


Ei mai propun ca în cadrul programelor naţionale să fie introdusă o contribuţie de 10% aplicată la valoarea medicamentelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, potrivit conducerii ARPIM trebuie actualizată lista medicamentelor compensate, blocată din anul 2008. În plus, trebuie creat un mecanism de aliniere a termenelor de plată conform directivelor UE.

abonare newsletter