Actualitate

TIFF 2016: Cu gândul la câştigarea titlului Cluj Capitală Europeană a Culturii 2021 şi fără filme cu mesaj politic sau despre imigranţi

Cel mai mare festival de film din România începe peste 10 zile la Cluj-Napoca. Între 27 mai și 5 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va aduce o selecție de filme unul și unul, concerte cu trupele momentului, expoziții, dezbateri și petreceri.

250 de producții - dintre care 216 lungmetraje și 32 de scurtmetraje - din 64 de țări vor rula pe ecrane și circa 850 de invitați români și străini vor ajunge la Cluj în timpul festivalului. 20 de locații vor găzdui proiecții și evenimente speciale.

„E cea mai consistentă ediţie a TIFF-ului de până acum. Încă nu avem un invitat special. Nu vă spun cu cine nu am vorbit, Ethan Hawke filmează în Africa, Monica Bellucci nu poate veni, Danny DeVito nu ştiu unde a plecat”, spune Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.


Festivalul se va deschide în Piața Unirii pe 27 mai, de la 20.45, cu premiera mondială a “6,9 pe scara Richter”, în prezența lui Nae Caranfil, un spectacol stradal cu acrobați al francezilor Transe Express și alte surprize.

Tot în Piața Unirii, pe 3 iunie, producătorul Iain Smith se va întâlni cu publicul la proiecția blockbusterului pe care l-a produs, „Mad Max: Drumul Furiei”.


La 10 ani de la lansare, echipa "Legături bolnăvicioase" (regia Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și în varianta pentru persoane cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăști.

Mihai Chirilov a mai anunţat că în seara de 1 iunie, pe ecranul din piaţa Unirii, care este unul dintre cele mai mari din România, va putea fi văzută ediţia restaurată a filmului "Taxi Driver", care îl are în rolul principal pe Robert de Niro. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de când regizorul Martin Scorsese a realizat acest film, în 1976.


Noi locaţii

Proiecţiile filmelor vor avea loc în cinematografele din centru, dar şi în vechiul cinematograf de cartier Dacia, recent renovat de municipalitate. Pe lângă acestea, organizatorii TIFF au mai pregătit o serie de proiecţii speciale la castelele Bonţida - supranumit şi Versaille-ul Transilvaniei - şi la cel din localitatea Gilău, iar alte proiecţii vor avea loc pe malul râului Someş, dar şi în alte locuri neconvenţionale.

În spectaculosul Archai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări comedia „Două Lozuri” cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.


O nouă locație pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului „Fever at Dawn”, miercuri, 1 iunie, de la 19.00.

O altă locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, “Patimile Ioanei d’Arc” (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety (Franța) pe 30 mai, de la 20.30.


Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său. “Noma, My Perfect Storm” va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan.

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie „Juan de los Muertos” va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, iar pe 2 iunie, clujenii sunt așteptați cu animalele lor de companie la „Truman”, o odă adusă prieteniei și dragostei, în care un câine are un rol important în viața stăpânului său.

“Am avut în plan să caut filme cu conţinut politic dar nu au fost pe gustul meu, erau irelevante pentru contextul politic local. Trăim perioade mult prea infestate de lucrurile astea pentru a le mai găsi reprezentate şi într-un festival de artă. Doar de dragul oglindirii unor lucruri care sunt foarte fierbinţi, politică, alegeri, imigranţi, nu facem”, a spus Mihai Chirilov, director artistic TIFF.

Actriţele Carmen Galin şi Lujza Orosz, celebrate la TIFF

Actriţa emblematic a filmului şi teatrului românesc, Carmen Galin, care a împlinit anul acesta 70 de ani, va fi distinsă cu Premiul de excelenţă. Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 4 iunie, în cadrul ceremoniei de premiere de la Teatrul Naţional. Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia română îi va reveni actriţei Lujza Orosz.

Cu farmecul ei aparte, Carmen Galin s-a remarcat pe marele ecran în peste 30 de filme, dar şi-a pus amprenta şi în rolurile de pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional din Cluj şi Teatru Mic.

Lujzei Orosz (89 de ani), actriţă reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, îi va fi dedicată o proiecţie special a filmului “Urgia”.

Carmen Galin va povesti despre rolul său memorabil din „Faleze de nisip” (1982) sâmbătă, 4 iunie, de la 15.00, la Cinema Victoria, iar actrița Luija Orosz va lua parte la proiecția peliculei „Urgia” (1978) vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta.

Lituania, Liban şi Croaţia, ţări invitate la TIFF

Printre evenimentele speciale la cea de-a 15-a ediţie a TIFF-ului se numără un program generous dedicat Lituaniei. Cinefilii vor avea ocazia să vadă 10 titluri din cinematografia lituaniană: filme representative din ultimii cinci ani, pelicule clasice restaurate, dar şi trei dintre operele celui mai cunoscut cineaste lituanian, Sarunas Bartas, invitat la Cluj.

Pe lângă Lituania, TIFF dedică programe special altor două ţări invitate: Liban şi Croaţia. Cinefilii vor avea ocazia să vadă o selecţie de titluri importante din cele două cinematografii, iar cineaşti libanezi şi croaţi se vor număra printre invitaţii festivalului şi se vor întâlni cu publicul după proiecţia filmelor.

Bilete cumpărate direct din aplicaţia TIFF

Biletele sunt puse în vânzare online şi pe aplicația mobilă TIFF începând din 20 mai. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 23 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City, iar din 27 mai în Piaţa Unirii și în restul locațiilor, printre care și noua Dacia Mănăștur.

De anul acesta, se pot cumpăra bilete online direct din aplicația TIFF 2016. De asemenea, tot ca o noutate, toate biletele și cardurile vor fi scanate la intrare cu ajutorul a 20 de cititoare de coduri de bare performante. Cei care și-au achiziționat bilet online pot intra pe baza acestuia printat sau în format electronic, el putând fi scanat de pe dispozitivele mobile.

Preţul unui bilet este de 10 lei iar pentru studenţi biletul costă 8 lei.

Se va întâmpla “ceva nebunesc” în Piaţa Unirii

Asociaţia Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii şi TIFF dau startul unui casting uriaş. Sunt căutate 2021 de persoane care vor juca în câteva scurtmetraje care să reflecte câteva dintre mesajele şi viziunea strategiei Asociaţiei Cluj-Napoca 2021. Pe 29 mai, în Piaţa Unirii, toţi voluntarii vor lua parte la filmarea acestor scurtmetraje cu ajutorul specialiştilor în film reuniţi la Cluj-Napoca, urmând ca filmele să fie difuzate în cadrul festivalului.

“Duminică, 29 mai, se va petrece ceva total nebunesc în Piaţa Unirii. Căutăm 2021 de voluntari să-i filmăm pentru nişte execuţii video pentru un proiect despre care nu vreau să vorbesc acum. Oraşul Cluj-Napoca e favorit să câştige titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Cristian Mungiu, marele absent de la TIFF

Regizorul Cristian Mungiu va lipsi şi de la această ediţie a TIFF-ului.

“Nu şi-a înscris filmul la TIFF, la Zilele Filmului Românesc, ăsta e motivul. Nu luăm cu sila filme. Avem un regulament clar”, a spus Chirilov.

Cătălin Cristuțiu, membru al juriului competiției, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Monica Bîrlădeanu, Maria Popistașu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chișu, Dorian Boguță sunt câțiva dintre invitații români așteptați la TIFF.

Bugetul TIFF 2016 este de 1,8 milioane de euro, 40% fiind fonduri publice, restul fiind fonduri europene şi sponsorizări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter