Actualitate

Un medicament antifumat creşte riscul de infarct!

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/06_ziua/04 champix.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicamentul Champix, folosit pentru renunţarea la fumat, creşte riscul de infarct şi boli cardiovasculare, spun cercetătorii.

O echipă de oameni de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie au descoperit că mulţi din cei care au folosit Champix s-au simţit rău, comparativ cu cei care au luat medicamente cu efect placebo.

Echipa internaţională a revizuit studii care au implicat peste 8.000 de fumători şi a descoperit că mulţi dintre cei care luau Champix s-au simţit rău comparativ cu cei care luau medicamente cu efect placebo. Cercetarea sugerează că fumătorii nu ar trebui să folosească medicamentul pentru a stopa acest obicei. Pe de altă parte, producătorii medicamentului spun că produsul este o „opţiune importantă” pentru a ajuta oamenii să renunţe la fumat. În plus, potrivit BBC, care citează studiul, experţii în probleme cardiovasculare susţin că fumatul este un factor de risc major pentru bolile de inimă.


E necesară consultarea unui medic

Anul trecut, medicamentul a fost eliberat pe bază de reţetă la peste 950.000 de fumători britanici. Acest medicament elimină necesitatea de a fuma dar, în trecut, el a fost asociat cu depresia şi gândurile suicidale.


Conf. dr. Monica Pop de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca spune că Champix trebuie administrat cu atenţie şi nu trebuie luat fără consultarea unui medic. Ea atenţionează că, în cazul pacienţilor care folosesc medicamente antidepresive, nu trebuie prescris Champix.

Infarcturi şi aritmii, după folosirea medicamentului


Potrivit BBC, studiile realizate de cercetătorii americani şi britanici au exclus oamenii cu un istoric de boli de inimă şi au fost realizate pe o durată cuprinsă între şapte luni şi un an. Majoritatea celor implicaţi au fost bărbaţi cu vârsta sub 45 de ani.

În total, dintr-un număr de 4.908 persoane care au luat Champix, 52 de pacienţi s-au confruntat cu probleme cardiovasculare serioase precum infarctului şi aritmia, comparativ cu 27 de cazuri din 3.308 fumători care au luat medicamente cu efect placebo.


Sute de pacienţi clujeni,
niciunul cu efecte secundare
serioase

Medicamentul implicat în studiu este folosit şi în ţara noastră în cadrul programului gratuit „Stop Fumat!” care se desfăşoară şi la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca. Monica Pop, unul din specialiştii implicaţi în acest program din anul 2007, asigură că fumătorii care au folosit Champix nu au reclamat probleme cardiovasculare în timpul tratamentului sau după terminarea acestuia. „Am avut foarte puţini pacienţi cu greţuri şi vărsături şi câţiva care erau agitaţi, dar cred că această stare nu era provocată de medicament. Am avut sute de pacienţi, dar nici unul nu a avut probleme serioase”, a declarat Monica Pop.


Ar trebui folosite alte metode antifumat

Dr. Yoon Loke de la Universitatea din Anglia de Est, care a participat la cercetare, a fost de acord asupra faptului că numărul de pacienţi implicaţi în studiu a fost mic, dar a precizat că acest lucru s-a întâmplat deoarece studiile au analizat persoanele sănătoase iar riscul ar putea fi mai mare pentru fumătorii care aveau deja probleme de inimă. „Există o mulţime de alte opţiuni pentru a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat şi care nu implică medicamente”, a declarat Loke.

abonare newsletter