Actualitate

O echipă de cercetători români propune construirea unei nave spațiale de transport pasageri în tot sistemul solar

O echipă de cercetători români de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI București propune o invenție concretizată în construirea unei nave spațiale dotată cu motoare magnetoplasmodinamice de foarte mare putere pentru transportul de pasageri și materiale în întregul sistem solar.

sursa foto: jurnalul.ro sursa foto: jurnalul.ro

Constantin Sandu, managerul de proiect, a declarat miercuri, la Cluj, că alături de el lucrează la idee o echipă din care face parte și Dan Brașoveanu, cercetător la Orbital ATK din SUA.

"Motoarele magnetoplasmodinamice sunt cele mai puternice care au fost create până acum. Ele necesită însă o energie electrică foarte, foarte mare, energie care nu poate fi livrată în mod normal de nici o centrală creată până în prezent. Ideea de bază e că noi creăm un fascicul de lumină concentrată pe care o dirijăm spre navă. Dirijând spre navă acest fascicul, motorul poate fi alimentat cu putere electrică de ordinul megawaților și în felul acesta se pot obține nave spațiale dotate cu motoare magnetoplasmodinamice foarte puternice și care pot asigura călătorii în sistemul solar pentru pasageri și pentru mărfuri. Noi prevedem că aceste călătorii s-ar putea extinde nu numai până la Marte, ci chiar spre alte planete din sistemul solar", a menționat Constantin Sandu.


El a spus că alimentarea navetei spațiale s-ar face cu ajutorul unui fascicul de lumină.

"În mod normal, alimentarea cu energie electrică în cosmos se face prin intermediul unor celule fotovoltaice care recepționează lumina de la Soare. Dezavantajul e că cu cât te îndepărtezi de Soare, energia luminoasă transmisă scade cu inversul pătratului distanței față de Soare. Noi trimițând o rază concentrată de lumină facem ca această energie să nu se mai piardă, să nu se mai reducă cu inversul pătratului distanței, ci să rămână relativ constantă de la sursă până la navă. Aceasta este ideea esențială pe care se bazează acest tip de navă", a explicat Constantin Sandu.


El a mai spus că proiectul a fost depus pentru brevetare și că urmează să fie contactate pentru colaborări European Space Agency și NASA.

Valoarea proiectului s-ar ridica la miliarde de euro, însă Constantin Sandu spune că pentru continuarea cercetărilor legate de fasciculul de lumină ar fi nevoie de 500.000-1.000.000 de euro.


Invenția a fost prezentată în cadrul Salonului Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii PRO INVENT 2016, care se desfășoară la Universitatea Tehnică din Cluj în perioada 23-27 martie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter