Actualitate

Soborul celor 12 Apostoli şi chipul lor din icoană

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/01_ziua/monitorul.bmp" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În fiecare vară, la sfârşitul lunii iunie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel la data de 29 ale lunii iunie.

În ziua de 30 îi prăznuieşti pe cei 12 Apostoli împreună. Această sărbătoare este de origine apostolică. Încă de la începutul propovăduirii sale Iisus i-a chemat pe cei 12 ucenici la Sine dându-le misiunea de a-L urma, iar mai apoi după Cincizecime de a vesti Adevărul revelat întregii lumi. Potrivit Evangheliei, Iuda Iscarioteanul a fost unul dintre apostoli, dar odată cu lepădarea sa de credinţă şi moartea sa, a fost înlocuit de Apostolul Matia. Ei sunt denumiţi în paginile Noului Testament secerători şi lucrători ai dumnezeiescului seceriş.

Numele Apostolilor sunt menţionate la Matei (10,2), Marcu (3,14), Luca (6,12), Faptele Apostolilor (13,26). După moartea lui Iuda Iscarioteanul cei 12 sunt: 1. Simon zis Petru, 2. Andrei cel Întâi Chemat fratele său, 3. Iacov fiul lui Zevedei, 4. Ioan Teologul fratele său, 5. Filip, 6. Bartolomeu numit şi Natanail, 7. Toma, 8. Matei care se cunoaşte şi sub numele de Levi, 9. Iacov a lui Alfeu, 10. Iuda supranumit Tadeu, 11. Simon Zilotul zis şi Canaanitul şi 12. Matia.


Apostolul Petru şi întâiul ucenicilor, propovăduind întâi Evanghelia în Iudeea şi în Antiohia, după aceea în Pont, Galaţia, Capadocia, Asia şi în Bitinia, a ajuns şi până la Roma. Biruind cu minunile pe Simon vrăjitorul, a fost răstignit de Nero cu capul în jos şi aşa şi-a primit sfârşitul. Este celebrat la 29 iunie şi 16 februarie. În icoane chipul său este puţin cam palid, cu părul cărunt, cu ochii negrii, sprâncenele îi erau înalte, nasul puţin cam lung şi încovoiat, barba rotundă şi scurtă.

Apostolul Andrei, cel întâi-chemat şi fratele lui Petru L-a  propovăduit pe Hristos în toată marginea Mării din Bitinia, a Pontului şi a Armeniei, şi întorcându-se prin Pont şi Bizanţ, s-a pogorât până în Elada, şi fiind răstignit de Egeat la Patarele Ahaiei, şi-a primit sfârşitul. Este sărbătorit la 30 niembrie. În reprezentările artistice, Apostolul este mai întotdeauna bătrân, având părul cârlionţat şi barba despărţită în două părţi. Îndeosebi în mâna sa dreaptă ţine o cruce monumentală, în vreme ce în cealaltă are un rotulus desfăşurat.


Apostolul Iacov fiul lui Zevedei L-a propovăduit pe Hristos în toată Iudeea, fiind omorât de Irod Agripa cu sabia, pentru buna sa îndrăzneală. Praznicul său este la 30 aprilie. El era redat tânăr şi cu o barbă scurtă.

Apostolul Ioan evanghelistul şi cuvântătorul de Dumnezeu şi fratele lui Iacov, cel ce s-a rezemat de pieptul lui Hristos, a predicat în Asia, şi fiind izgonit de Domiţian la Patmos, şi trăgând multă mulţime de popor către Hristos, s-a întors la Efes, după care la sfârşitul vieţii s-a retras în insula Patmos. Este serbat la 26 septembrie şi 8 mai. Imaginea sa încetăţenită era a unui bătrân pleşuv, cu barba cam lungă şi ţinând o evanghelie în mână.


Apostolul Filip cel din Betsaida Galileii, împreună-cetăţean fiind cu Andrei şi cu Petru propovăduindu-l pe Hristos în Asia şi în Ierapoli cu Mariamni, sora sa şi cu Vartolomeu, pe urmă fiind răstignit de către elini în Ierapole, şi-a primit sfârşitul. Ziua de praznic este de 14 noiembrie. În reprezentări apare precum un tânar fără barbă.

Apostolul Bartolomeu apostolul propovăduind Evanghelia lui Hristos la indienii ce se zic bogaţi, a fost răstignit în Urvanupoli, unde şi-a primit sfârşitul,  iar sfintele lui moaşte punându-le într-o raclă de fier, le-au aruncat în mare. Este sărbătorit la două zile distincte 11 iunie şi 25 august. Chipul său era ca a unui tânar cu început de barbă.


Apostolul Toma, care se numea şi Geamănul a vestit Evanghelia Domnului la parţi, mideni, perşi şi indieni, cei ce se zic bogaţi, a murit fiind pătruns de dânşii cu suliţe în ziua de 6 octombrie. Figura sa era a unui tânar şi fără de barbă.

Apostolul Matei, numit Levi, fratele lui Iacov Alfeu, era vameş şi  apoi a devenit evanghelist, fiind lovit cu pietre, a murit în Ierapoli Asiriei, primindu-şi sfârşitul prin foc. Este celebrat la 16 noiembrie. În redările iconice este figurat cu atributul său sacru, Sfânta Evanghelie, iar ca vârstă era bătrân şi cu barbă lungă.


Apostolul Iacov Alfeu şi fratele lui Matei, a fost spânzurat pe cruce de cei necredincioşi, primindu-şi astfel sfârşitul. Sărbătoarea sfântului se prăznuieste la 9 octombrie. Numit şi fratele Domnului, el era reprezentat bătrân cu părul creţ si cu barbă lungă.

Apostolul Iuda al lui Iacov, care de Luca, în Evanghelie şi în Fapte este numit Iuda, iar de Matei şi de Marcu este numit Tadeu şi Liveu, a dus Cuvântul Domnului în Mesopotamia, a murit în cetatea Ararat, fiind spânzurat şi săgetat. S-a săvârşit pe cruce fiind prăznuit în data de 19 iunie.  În iconografie era reprezentat tânăr, cu începere de barbă.

Apostolul Simon Zilotul cel din Cana-Galileei, care şi Natanail este numit în Evanghelia după Ioan, trecând prin toată Mauritania şi prin Africa, propovăduind pe Hristos,  a fost răstignit. Este amintit de Biserica Ortodoxă în ziua a 10-a a lunii mai. Este pictat asemeni unui bătrân pleşuv, având barbă rotundă.

Apostolul Matia care, în locul vânzătorului, a fost pus în rând cu ceilalţi apostoli, propovăduind pe Iisus în Etiopia, şi chinuit fiind de dânşii cu multe chinuri, şi-a dat sufletul la Dumnezeu prin lovire cu pietre şi apoi decapitat. Pomenirea apostolului se face pe data de 10 mai. În icoană este redat ca un bătrân cu barbă rotundă şi scurtă.

Cel ce avea să devină din prigonitor al lui Hristos în urmaş şi apostol al Său Pavel i-a întrecut pe toţi ceilalţi apostoli prin râvna şi credinţa în Hristos. El a dus cuvântul Domnului de la Ierusalim până la Roma fiind decapitat, după tradiţie în aceiaşi zi cu Sfântul Petru în timpul lui Nero. În icoane, el are o expresie de om trecut de jumătatea vieţii, faţa este de culoare albă cu sprâncenele îndreptate în sus; cu nasul puţin curbat şi lung, cu barba şi părul cărunt, fiind scund la trup şi uşor aplecat. El era plin de virtute, având totodată în icoane, mâinile sale cu cele patrusprezece epistole. Prăznuind sărbătoarea lor şi pomenind viaţa lor meritoasă, luând aminte la patimile şi martirajul lor, privind de asemenea, icoana sfinţilor ne îndreptăm simţămintele către Dumnezeu Unul în Treime căruia îi aducem rugăciune de laudă şi mulţumire.

Binecuvântarea lucrărilor bisericii „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca

Vineri, 24 iunie 2011, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările de construcţie a bisericii cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul clujean Marăşti. Înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, a săvârşit astăzi sfintele slujbe, începând cu ora 10:00, când a fost oficiată rânduiala binecuvântarii lucrărilor de construcţie a bisericii, efectuate până acum, urmată fiind de Sfânta Liturghie arhierească. Din sobor au făcut parte şi consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Stefan Iloaie, protopopul de Cluj II, pr. Gheorghe Braica, pr. prof.univ dr. Vasile Stanciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. arhid. Claudiu Grama, consilier pe probleme de protocol din cadrul Arhiepiscopiei Clujului. Răspunsurile au fost date de corul „Il Gardelino” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.   Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a adresat sutelor de credincioşi cuvinte duhovniceşti şi l-a rugat pe Dumnezeu să le răsplătească efortul depus în construirea locaşului de rugăciune: “Această biserică minunată, pe care părintele Liviu Cosma, dimpreună cu frăţiile voastre aţi ridicat-o, nu-i altceva decât rodul unei asceze practice şi în acelaşi timp a unei credinţe puternice, concretizată în minunăţia pe care o vedeţi. Îl rugăm pe Dumnezeu să vă răsplătească efortul şi să vă dăruiască multe clipe frumoase şi înălţătoare în această ctitorie şi fie ca multe suflete să-şi găsească aici pacea, liniştea, mângâierea şi mântuirea”. Pentru contribuţia importantă în procesul de construcţie a bisericii şi dezvoltarea vieţii Parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail”, Înaltpreasfinţia Sa le-a înmânat diplome de aleasă cinstire preotului paroh, pr. Liviu Cosma, ctitorilor şi membrilor Consiliului parohial.

Parohia “Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj Napoca a fost înfiinţată în anul 2000, când a fost numit aici preot paroh pr. Liviu Cosma. Un an mai tarziu, pe terenul din apropierea complexului Expo Transilvania s-a construit o bisericuţă de lemn, unde s-a slujit până în anul 2004. Atunci s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică din zid, a căror lucrări au fost binecuvântate astăzi de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului. Pr. paroh Liviu Cosma a oferit câteva amănunte despre stadiul actual al lucrărilor: “La biserica noastră mai este mult de lucru. Exteriorul nu este terminat în afară de cele trei turnuri.  Urmează ca biserica să fie tencuită şi finisată. În interior ea este tencuită, pardoseala este pusă, la fel încălzirea centrală şi geamurile.  Biserica mai trebuie să fie pictată si să fie pusă catapeteasma. Demisolul a rămas aşa cum l-a lăsat constructorul deoarece am dorit să finalizăm partea de sus pentru ca toţi credincioşii, care stăteau afară pe caniculă sau pe frig, să poată să se roage în sfântul locaş”.     Lucrările de construcţie a bisericii cu hramul “Sfântul Arhanghel Mihail” de pe strada Dâmboviţei din cartierul clujean Mărăşti urmează să fie terminate în urmatorii doi ani.

Punerea pietrei de temelie la biserica ”Sf. Maria Magdalena” din cartierul clujean Oser

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a sfinţit vineri, 24 iunie, piatra de temelie la biserica „ Sf. Mironosiţă, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena”, de pe strada Rodnei, din cartierul Oser, din Cluj-Napoca. La slujba care a fost oficiată de la ora 18.00, chiar pe locul altarului viitorului locaş de cult.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a arătat importanţa ridicării acestei biserici pentru credincioşii din zonă: “E important momentul în care se o pune piatră de temelie pentru o nouă biserică. Pentru oamenii bolnavi şi bătrâni e de folos ca să fie în apropierea lor o biserică unde să se poată ruga. La urma urmei, pe cât se înmulţesc bisericile, se înmulţeşte şi harul şi ajutorul lui Dumnezeu. S-ar putea reproşa că exagerăm cu bisericile, dar cred că deocamdată nu exagerăm, pentru că apropiindu-se oamenii de Dumnezeu, devin mai buni. Se caută soluţii la toate problemele, se trece prin această criză economică, care pe atât de mulţi semeni de-ai noştri i-a dus într-o stare aproape de disperare. Ei, criza economică îşi are la capătul ei o criză spirituală şi, dacă vrem să îndreptăm lucrurile, de-acolo trebuie să pornim, adică să îndreptăm lucrurile din punct de vedere spiritual, şi cu oameni buni şi credincioşi şi corecţi şi cinstiţi, se poate crea o altă lume! Şi Biserica lucrul acesta şi-l propune să-l facă”. Viitoarea biserică din cartierul clujean Oser se va ridica  pe un teren de 800 de metri pătraţi, dat în folosiţă gratuită Arhiepiscopiei Clujului de Primăria Cluj-Napoca. Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Andrei, de lucrările de construcţie se va ocupa pr. Ioan Roman, parohul bisericii “Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Someşeni. Până la finalizarea noii construcţii, în zonă va fi adusă biserica de lemn a mănăstirii Băişoara.

Ultimele Stiri
abonare newsletter