Actualitate

SRI: Suspectul din Covasna a fost tot timpul în atenţia noastră; nu a fost în pericol viaţa cetăţenilor

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marţi, că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenţia SRI, iar viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă.

"Într-adevăr, DIICOT, SRI şi toate celelalte autorităţi cu atribuţii în securitatea naţională au reuşit să dejoace un atentat terorist la Târgu Secuiesc. Este vorba de un cetăţean ungar de 40 de ani care ar fi pus la cale acest atentat terorist. SRI a avut cunoaştere cu suficient timp înainte ca acest atentat să aibă loc şi s-a putut preveni împreună cu alte instituţii o astfel de catastrofă", a spus Marincea.

Purtătorul de cuvânt al SRI a mai spus că organizaţia extremistă era monitorizată de mult timp de Serviciu, fiind activă pe teritoriul României prin nucleele formate din membri maghiari:


"Este o organizaţie pe care SRI o monitorizează de ceva de ceva timp, am reuşit să prevenim astfel încât nicio secundă nu a fost pusă în pericol securitatea unui cetăţean român. Acesta nu a ajuns să planteze acel material explozibil. Nu am această informaţie cu certitudine, cu siguranţă are cetăţenie ungară, nu ştiu dacă şi cetăţenie română, ştiu despre această organizaţie că este o organizaţie naţionalistă înfiinţată în 2001 în Ungaria, militează pentru refacerea României. Este activă pe teritoriul României, are nuclee mici formate din membri maghiari. SRI are sub control informaţiile", a mai spus acesta la un post de televiziune.

Un bărbat, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost reţinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că a intenţionat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marţi, la Parada de Ziua Naţională organizată la Târgu Secuiesc.


Potrivit anchetatorilor, există date că inculpatul, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are ca obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare şi împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

"Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii", se arată în comunicat.


La percheziţiile efectuate de către autorităţile judiciare în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere, au mai menţionat sursele respective.

Ultimele Stiri
abonare newsletter