Actualitate

Bilanțul provizoriu al atentatelor de la Paris: cel puțin 128 de morți

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise şi alte 200 rănite în urma unor atentate teroriste multiple care au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris.

Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului "Stade de France", în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti.


Opt „teroriști” și-au pierdut viața vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a făcut cunoscut pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Patru dintre acești agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acționând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa.


Atentatele comise de doi teroriști musulmani sinucigași, având asupra lor centuri explozive, în apropiere de Stade de France, au făcut cinci morți, dar au un simbolism excepțional, același lucru fiind valabil și în cazul atentatului sinucigaș de lângă Bazilica Saint-Denis, templu istoric al creștinătății europene, comentează sâmbătă cotidianul spaniol ABC în ediția electronică.

Un bărbat a detonat încărcătura explozivă pe care o avea atașată de corp pe strada Jules Rimet, în Saint-Denis, în zona de nord a capitalei Franței. O altă explozie, care a avut loc în același timp, la ora locală 22:00, vineri seara, s-a produs într-un McDonald din Saint-Denis. Aceste două atentate teroriste sinucigașe au fost comise la o distanță egală între două obiective complet diferite ca însemnătate, dar a căror simbolistică este la fel de importantă: Stade de France și Bazilica Saint-Denis.


Vineri noapte, pe Stade de France, se disputa un meci amical între selecționatele de fotbal ale Germaniei și Franței, cu participarea șefului statului francez. Pentru o parte dintre autorii intelectuali ai atentatelor era vorba, evident, de lansarea unui "mesaj" sângeros în imediata apropiere a unui stadion de fotbal unde se aflau nu mai puțin de 80.000 de suporteri. Scopul a fost ca atentatele din Paris să capete o dimensiune mondială, scrie publicație citată.

Celelalte atentate comise de atacatori sinucigași au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creștinătății europene, unde se află înhumați mulți regi ai Franței.


La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cartierul La Plaine Saint-Denis a oferit adăpost multor imigranți spanioli și italieni. Aici, încă mai există o zonă care se numește "mica Spanie". Însă de câțiva ani, Saint-Denis s-a transformat într-o enclavă musulmană, iar în mica piață volantă care se organizează în fiecare sfârșit de săptămână în fața Bazilici majoritatea vânzătorilor sunt musulmani.

Stade de France: Acesta a fost cadrul urban ales de teroriști pentru a-și detona bombele, în încercarea de a semăna panica în rândul suporterilor veniți să vadă meciul dintre Franța și Germania. Inițial, publicul a ignorat exploziile, fără să înțeleagă prea bine ce anume se întâmplă în afara stadionului. Încet-încet, zvonul despre atentate teroriste a început să se răspândească în tribune.


Autoritățile au decis să anunțe o pauză scurtă, după care au cerut continuarea partidei. Acest calm administrativ a avut efectul scontat: s-a evitat panica, iar forțele de securitate au putut organiza evacuarea terenului de joc în condiții de siguranță acceptabile.

Au existat momente de tensiune și îngrijorare, când mai multe elicoptere ale jandarmeriei au început să survoleze și să „perie” zona, când partida deja se încheiase. În cele din urmă, sute de spectatori s-au îndreptat spre teren strigând: „Au atacat stadionul cu bombe! Sunt atacuri și focuri de armă în Paris!”, însă panica a fost adusă sub control destul de rapid.

Modul în care au fost executate și planificate în prealabil atentatele de vineri seara din Paris reprezintă un semnal de alarmă serios, a declarat pentru CNN un oficial american în domeniul contraterorismului.

Atacurile au fost desfășurate după tactici care seamănă cu cele folosite de unele grupări teroriste, cum ar fi focusarea al-Qaeda pe un număr mare de victime și pe ideea de a avea astfel vizibilitate, dar și modalitatea restrânsă, tactică ce poartă mai degrabă semnătura atacurilor Statului Islamic și militanților islamiști.

Sursa citată a precizat că deocamdată nu este clar cine este responsabil de producerea atentatelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter