Actualitate

Imens joc de domino, în centrul Clujului

Un joc domino format din peste 3000 de blocuri de BCA în loc de piese va fi realizat sâmbătă, în zona centrală a municipiului Cluj. Ulterior, blocurile de BCA vor fi donate familiilor nevoiaşe de la Pata Rât.

Șirul, care va avea o lungime de peste un kilometru, va lega două piețe importante ale orașului - cea în care se află vechea catedrală romano-catolică Sfântul Mihail și piața Mihai Viteazu.

Cluj Dominoes, cum a fost numit evenimentul, este creat cu sprijinul organizaţiei Station House Opera, care a creat primul asemenea „joc” în 2009, la Londra. De atunci, organizația a realizat asemenea „statui în mișcare”, numite și „Dominouri”, în mai multe orașe europene, Clujul fiind primul din Europa de Est.


Rarița Zbranca, care este coordonatorul evenimentului din Cluj, a explicat că „Dominouri” este adaptat mereu, în funcție de orașul în care este recreat.

Evenimentul este realizat a ajuns până acum în orașe precum Copenhaga, Stockholm, Marsilia, Helsinki și Liubliana.


„Station House Opera a prezentat proiectul Dominoes în numeroase orașe europene și ne bucurăm că în Cluj avem oportunitatea de a lucra cu o comunitate cu o istorie așa de bogată”, a declarat Julian Maynard Smith, care este directorul artistic al programului.

Piesele de domino sunt așezate astfel încât să conecteze, pornind dintr-unul din cele mai centrale puncte ale orașului, diferite spații publice și private — străzi, parcuri, cafenele, curți interioare, clădiri.


Proiectul are scopul de a mobiliza comunitatea prin nivelul de participare la o „construcție”, care apoi este dinamizată dar și dărâmată printr-un singur gest inițial, care pune în mișcare întregul șir și care este cunoscut publicului prin sintagma „principiul dominoului”.

Evenimentul presupune participarea a 100 de voluntari care, pe parcursul mai multor ore, vor așeza piesele în poziție. Ulterior, în jurul orei 17:00, piesele vor fi „puse în mișcare”.


Organizatorii au explicat că viteza cu care se dărâmă șirul de piese este echivalentă cu cea a mersului pe jos. La Cluj vor fi necesare 20 de minute pentru a se dărâma toate cele 3.200 de piese, înșirate pe o distanță de 1,2 kilometri.

Cele peste trei mii de blocuri de BCA vor fi oferite de organizatori comunităților sărace de la Pata Rât. În acest loc, care se află în apropierea gropii de gunoi a Clujului, trăiesc peste 1.500 de oameni. Organizatorii susţin că materialul de construcție poate fi utilizat la ridicarea a aproximativ opt spații de locuit cu o cameră.


Producătorul proiectului a precizat că în fiecare oraș se încearcă donarea pieselor pentru un proiect caritabil.

Proiectul, care susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, a necesitat o finanțare de 16.000 de euro.

abonare newsletter