Actualitate

Fostul subprefect Mihnea Iuoraş, într-un nou dosar de corupţie. Prejudiciu de 70 milioane euro

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată, opt persoane, printre care fostul subprefect Mihnea Iuoraş, omul de afaceri, Horia Simu și foștii deputați, Marko Attila și Cătălin Theodor Nicolescu. Numele acestora apare într-un nou dosar ANRP, de corupţie, prejudiciul fiind de aproape 70 milioane euro.

Remus Mihnea Iuoraş, fost subprefect al judeţului Cluj şi fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) este cercetat sub control judiciar, pentru abuz în serviciu. Acesta a fost trimis în judecată alături de alte şapte persoane.

Horia Simu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar foștii parlamentari Theodor Nicolescu, aflat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreședinte ANRP, iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiției, și Marko Atilla, cercetat în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.


Potrivit unui comunicat al DNA, în 28 februarie 2008, inculpații, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

DNA precizează că membrii comisiei aveau doar atribuția exclusivă de a analiza și stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piață, tranzacții de vânzare-cumpărare efective.


DNA menționează că, începând cu anul 2006 și până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii comisiei, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor înscrisuri (adeverințe medicale și o expertiză extrajudiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realității, o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură și de urgență în soluționarea dosarului.

"Aceasta a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire și care, împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de evaluatorul Hanu, a creat membrilor Comisiei premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiții nelegale. Prin acțiunile sau inacțiunile lor conștiente, inculpații au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, și la obținerea unor foloase necuvenite în aceleași cuantum de către inculpatul Simu Horia", susțin procurorii.


Potrivit sursei citate, prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 97.509 metri pătrați de peste 128,2 milioane euro (1315, 53 euro/ mp) echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter