Actualitate

Emil Boc nu scapă nicio ocazie să lovească în Consiliul Judeţean în problema gunoaielor: Cât timp le ducem la Oradea să găsească soluţii. Miracole nu există

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi în deschiderea şedinţei de Consiliu Local că până se transportă gunoaiele la Oradea “îi lăsăm timp Consiliului Judeţean să găsească o soluţie”. Mai mult, Boc a mai precizat că a cerut ajutor şi de la Primăria Apahida să-l ajute să depoziteze gunoaiele, dar a fost refuzat. Între timp, de săptămâna viitoare tarifele pentru ridicarea gunoaielor vor creşte substanţial.

“În 2014 era ultimul termen pentru finalizarea Centrului de Deşeuri. Din nefericire, acel depozit nu a fost terminat la timp de către Consiliul Judeţean. Din nefericre, nu a fost prevăzut în acel proiect o soluţie temporară în caz că nu se termină Centrul de Deşeuri. Spre deosebire de alte judeţe care au inclus o situaţie tranzitorie în caz că nu se finalizează Centrul, noi nu am avut aşa ceva. Acel angajament stabilit în luna februarie prin care Consiliul Judeţean trebuia să construiască o rampă provizorie până în 15 iulie nu a fost respectat. Am intrat într-o situaţie disperată. Deşi am discutat cu foarte multe primării, administraţii locale şi judeţene am găsit deschidere şi înţelegere la două primării. Primarul municipiului Oradea şi-a asumat politic, pentru că alţii nu-şi asumă, să accepte să fie transferate gunoaiele dintr-un judeţ în altul. Am căutat ajutor şi la Primăria Apahida şi ne-a întors spatele”, a declarat Emil Boc.

El a mai precizat că în acest timp, Consiliul Judeţean trebuie să vină cu o soluţie.


“Trei luni de zile avem o soluţie temporară la Oradea pentru a lăsa timpul necesar de răgaz Consiliului Judeţean să găsească o soluţie pe timp mediu pentru că orice soluţie pe termen scurt deja nu mai ajunge. Deci noi trebuie să ne gândim la o soluţie de minim 2-3 ani de zile de stocare temporară după care acele gunoaie să fie duse undeva şi neutralizate final. Soluţiile indicate de autorităţile naţionale au fost acestea: în interiorul Centrului de Deşeuri, fie se face o revizuire de proiect şi se include în cadrul proiectului mare a Centrului de Deşeuri un depozit de stocare temporară şi pentru asta există drept de administrare de la comuna Feleacu şi nu ar mai fi nevoie de aprobarea Consiliului Local Feleacu sau se găseşte soluţia cu Feleacu pentru 5 hectare de teren. Alte soluţii miraculoase nu există, soluţia este tot la noi acasă în judeţ. Eu mă uit ce se va întâmpla peste trei luni. Avem o suprafaţă de 3900 metri pătraţi cu o configuraţie a terenului foarte proastă care după aprobarea PUG-ului a fost scoasă din B şi trecută în C unde avem noi proprietate şi pe care am putea s-o folosim, dacă obţinem aprobările necesare de la mediu în trei luni de zile, să rezistăm şi să depunem pentru maximum o lună de zile. Am mai putea să găsim un respiro de o lună de zile, dar deşeurile vor trebui duse de acolo, nu pot fi lăsate acolo. Asta ca să mai câştigăm o lună de zile după cele trei luni în care le depozităm la Oradea, în speranţa că în acest interval de timp soluţia pentru tot judeţul va fi găsită tranzitorie de către Consiliul Judeţean în una din formulele pe care le au la dispoziţie”, a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Boc a anunţat că cel mai probabil începând cu săptămâna viitoare tarifele pentru ridicarea gunoaielor se vor majora substanţial.


“După 15 iulie vom intra în Consiliul Local cu tarifele noi, vom veni cu propunerile pe care le vor prezenta operatorii. Evident, va fi un cost suplimentar legat de transport, de depozitare. Vom vedea exact cum va fi contractul încheiat între Oradea şi operatorii de salubritate”, a încheiat Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter