Actualitate

Sărbătoarea Ciobanilor din Mociu - între tradiție și actualitate GALERIE FOTO

Mare sărbătoare în stil tradițional cu mâncare, muzică și dansuri a avut loc pe 3 mai, în Parcul Central din Mociu. Ciobanii au fost astăzi în centrul atenţiei, iar clujenii care au ales să-şi petreacă ziua la Mociu au putut afla despre tradiţiile din zonă, despre mândria de a fi cioban şi munca depusă de aceştia şi au putut degusta produse locale. Evenimentul este organizat de Asociația GAL Câmpia Transilvaniei, în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Ovine Miorița Mociu.

Programul zilei a inclus o expoziție de ovine, un concurs de tuns ovine, prezentarea și degustarea produselor locale, precum și un program artistic. În deschiderea sărbătorii a vorbit primarul comunei Mociu, Horvath Marton. Acesta a urat bun venit tuturor celor prezenți și a vorbit despre mândria de a fi cioban și de a continua tradițiile, dar și despre munca enormă pe care o fac aceștia.

“Să le dăm astăzi ciobanilor șansa de a fi la înălțime. Așa că, dragi ciobani, să aveți curaj, să fiți mândri de animalele pe care le-ați crescut și de produsele pe care le puteți oferi tuturor participanților, începând de la balmoș, palaniețe, friptură de miel, caș, urdă și tot ce este tradițional”  a declarat primarul Marton.


În continuare, a invitat pe scenă mai mulți reprezentanți oficiali ai instituțiilor din comună, dar și din județul Cluj, mulțumindu-le pentru o colaborare productivă și sprijinul acordat oricând este nevoie. De asemenea, au fost premiați și câțiva dintre producătorii locali.

Într-un alt colț al parcului, special amenajat pentru eveniment, câțiva oameni lucrau de zor la prepararea mâncării tradiționale, pentru a putea servi pe fiecare din vizitatorii Sărbătorii Ciobanilor. Fumul de la ceaune și mirosul îmbietor amplificau atmosfera de sărbătoare. Cinci bărbați, pricepuți în ale gătitului, aveau grijă ca totul să iasă bine.


„Facem o friptură tradițională de miel și un balmoș care se face din jintuiala (grăsimea) de la caș, amestecată cu făină de mălai. Rețeta este veche de sute de ani”, a povestit unul dintre cei implicați în prepararea bucatelor. De la sărbătoare nu au lipsit nici grătarele cu mici și halbele de bere.

O altă atracție a sărbătorii a fost expoziția mai multor tipuri de ovine, precum ţurcane și berbeci. Acestea au fost aduse de ciobani din zone diferite, atât din Comuna Mociu, cât și din împrejurimi. Mulți dintre ciobani au preluat această îndeletnicire transmisă din generație în generație. Au făcut un obicei și din participarea la această sărbătoare.


 „Pregătirea se face din timp, ca să ai cu ce veni. Această expoziție este ca un fel de reclamă. Așa cum este reclama la televizor, așa și această sărbătoare este o ocazie de reclamă pentru noi”, ne-a spus unul dintre ciobanii prezenți.

Un pic mai sus, câțiva meșteri iscusiți în prelucrarea lânii au adus la expoziție căciuli, veste și cojoace din lână de oaie. Cu toții sunt mândri de ceea ce fac, chiar dacă le ia mult timp confecționarea acestora. De exemplu, numai o căciulă din lână de oaie poate să necesite o zi întreagă de lucru.


Unul dintre meșteri spune că practică această meserie de aproape 30 de ani. A învățat-o de la alți cojocari. A fost ucenic 2 ani, apoi a început singur să confecționeze diverse articole vestimentare. Uneori, mai participă și la diverse expoziții organizate la Cluj. Și-ar dori să poată transmite mai departe acest meșteșug, dar, din spusele lui, tinerii nu sunt prea dornici de a învăța. „A fost cineva interesat, dar a spus că vrea într-o săptămână să-l învăț. Nu sunt nevoie chiar de 2 ani, dar totuși trebuie să aibă puțină experiență”, a spus acesta.

Zeci de gospodine și-au expus mai multe varietăți de brânzeturi - caș, cașcaval, urdă, precum și diverse produse tradiționale - palanețe, prăjitură de mălai și cornulețe, care puteau fi degustate de toți cei prezenți la eveniment.


Atmosfera generală a fost una cu adevărat de sărbătoare. În Parcul Central s-au strâns toți, cu mic, cu mare, atât vizitatori din comuna Mociu, cât și din Cluj. Astfel, au avut ocazia nu doar să petreacă o zi relaxantă în familie, la iarbă verde, dar și să guste din bunătăți ori chiar să ia și acasă ceva.

„Frumos, interesant – nu am mai fost la acest eveniment. Am luat și niște caș. Rămâne ca o amintire și pentru copii”, a mărturisit una dintre vizitatoare, venită la eveniment alături de întreaga familie.

Articol scris de Vera Iurcu şi Mihaela Grosu, studente Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter