Actualitate

Bătălia dintre medici şi autorităţi continuă

<p><img src="documente/stories/06_iunie/06_ziua/consultati 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Medicii de familie din Cluj au fost chemaţi la CAS Cluj pentru semnarea actelor adiţionale care să le permită continuarea activităţii pe luna iunie.</p>

 

 


Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj face apel la medicii de familie să acorde în continuare consultaţii până când vor fi semnate actele adiţionale care asigură baza legală pentru activitatea medicilor.

 


Conducerea CAS Cluj a anunţat că medicii de familie sunt aşteptaţi la sediul instituţiei pentru semnarea actelor adiţionale care sunt valabile până la 30 iunie. Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj a declarat că actele adiţionale vor asigura cadrul legal de derulare a relaţiilor contractuale dintre medicii de familie şi CAS Cluj şi are ca scop asigurarea accesului asiguraţilor la servicii medicale în asistenţa primară, adică la consultaţii medicală, eliberare de prescripţii medicale, de bilete de trimitere precum şi alte activităţi de suport, după caz.

 


Medicii spun că actele adiţionale sunt ilegale

 


Medicii refuză însă să se prezinte la CAS pentru semnarea actelor adiţionale pe motiv că acestea sunt ilegale. “Cum contractul pentru anul 2011 a fost aprobat prin H.G. nr. 1389/2010, care a intrat în vigoare începând cu 1 iunie 2011, singurul document pe care îl puteam semna atât medicii de familie cât şi reprezentanţii Casei, potrivit normelor legale, este Contractul în baza noilor acte normative”, a declarat Cornel Pop, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) Cluj.

Conducerea AMF Cluj a mai precizat că semnarea unor acte adiţionale la contractul vechi, deşi a intrat deja în vigoare contractul nou, le pretinde ambelor părţi “semnarea unor acte fără efecte, în afara dispoziţiilor legale”.


 

CAS Cluj cere medicilor să nu întrerupă activitatea

 

Conducerea CAS Cluj le-a cerut medicilor de familie din judeţ să nu întrerupă activitatea până la semnarea actelor adiţionale astfel încât pacienţii să nu rămână fără reţete, consultaţii şi tratament. „Până la semnarea contractelor/actelor adiţionale vă solicităm să aveţi amabilitatea şi înţelegerea de a vă continua activitatea în aceleaşi condiţii ca şi până acum, respectiv consultaţia medicală să fie însoţită de eliberarea prescripţiei medicale, a biletului de trimitere precum şi de alte activităţi de suport după caz, pentru pacienţii dumneavoastră şi asiguraţii noştri”, a subliniat Emilia Groza, preşedintele CAS Cluj. Ea a mai precizat că este necesară realizarea activităţii medicilor de familie ca şi până acum pentru a asigura accesul pacienţilor la servicii medicale, medicamente cu şi fără contribuţie personală şi la dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale.

Medicii ar vrea, conducerea nu

 

Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat la sfârşitul acestei săptămâni că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu CAS, deşi aceştia ar dori. El a dat ca exemplu judeţul Dolj unde medicii de familie au semnat în procent de 10%. Aceleaşi semnale sunt şi pentru judeţele Arad, Constanţa, Ilfov, Prahova şi Bucureşti, potrivit preşedintelui CNAS.

Conform Agerpres, Lucian Duţă a făcut referire şi la “relaţia de concubinaj” existentă între anumiţi medici şi piaţa farmaceutică, care duce la situaţia ca unii dintre doctori să prescrie anumite medicamente în schimbul unor avantaje cum sunt vacanţele exotice în străinătate.

abonare newsletter