Actualitate

Poliția Cluj, CÂINE SURD la vânătoare! Cum l-au scăpat pe evadatul Alexandru Bartuș și au găsit vinovați doi studenți

Un infractor deosebit de periculos - Alexandru Bartuș, condamnat în Franța la 10 ani de închisoare pentru jaf urmat de moartea victimei - a evadat PRINTR-UN GEAM DE LA SUBSOLUL CLĂDIRII SRI-IPJ CLUJ, a dispărut fără urmă două săptămâni. În urma unei „anchete” amănunțite, polițiștii clujeni au găsit vinovații: DOI STUDENȚI CARE „LOCUIAU FĂRĂ FORME LEGALE” la Cluj! Despre modul în care Bartuș a reușit să evadeze, cum le-a zburat de sub nas polițiștilor care păzeau ieșirile din oraș și care au prins în năvod o mulțime de găinari - despre toate astea, Poliția Cluj și ilustrul său comandant, Tudor Grindean, tac chitic.

Alexandru Bartuş a reuşit să stea ascuns două săptămâni după ce a evadat din arestul IPJ Cluj, fiind ajutat de mai multe persoane să nu fie prins. Cu toate că, potrivit unor surse din anchetă, mai multe persoane sunt cercetate pentru că i-au oferit ajutor, doar trei tineri au ajuns în arest preventiv pentru favorizarea lui Bartuş: doi studenţi care locuiau fără forme legale în Cluj-Napoca (sic!) şi un prieten de-al lui Bartuş, complice cu acesta la săvârşirea mai multor furturi în străinătate.

În faţa magistraţilor de la Judecătoria Cluj-Napoca, Nicolae Dedescu, Cristian Moldovan şi Dănuţ Bălan au cerut să fie judecaţi în libertate motivând că nu ştiau că Alexandru Bartuş este un evadat.


Judecătorii nu s-au lăsat intimidaţi şi au decis să îi trimită pe cei trei după gratii pentru 30 de zile, motivând că  “inculpaţii relevă un potenţial criminogen foarte ridicat, libertatea lor dăunând grav libertăţii celorlalţi”.

Mai mult, judecătorii au reţinut şi faptul că doi dintre aceştia aveau antecedente penale, Dănuţ Bălan fiind condamnat pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar Cristian Moldovan fiind condamnat pentru infracţiuni împotriva ordinii publice.


Acţiune ordonată şi coordonată

În încheierea arestării preventive, se arată faptul că cei trei tineri au dat dovadă de „tenacitate”, judecării clujeni caracterizând activitatea infracţională ca fiind una “excepţională”, iar activitatea celor trei ca fiind “ordonată şi coordonată”.

“Apreciem că lăsarea în libertate a inculpaţilor relevă o stare de pericol pentru ordinea publică, reţinând şi că nu există nicio raţiune suficientă pentru a considera că fără intervenţia organelor judiciare inculpaţii şi-ar fi schimbat comportamentul antisocial. Reţinem aşadar, tenacitatea celor trei inculpaţi care prin activităţile lor conjugate au reuşit să împiedice executarea măsurii privative de libertate luată împotriva numitului Bartuş Alexandru. În mod cert o astfel de activitate infracţională este una excepţională, raportat la condiţiile premise, însă văzând caracterul ordonat şi coordonat al activităţii celor trei inculpaţi, justificate cel mai probabil de legături anterioare cu Alexandru Bartuş, precum şi tenacitatea infracţională raportat la ignorarea amplorii sociale rezultată în urma evadării din starea de arest preventiv a lui Bartuş (...) judecătorul are convingerea că la acest moment privarea de libertate prin luarea măsurii arestării preventive împotriva celor trei inculpaţi este necesară, suficientă şi proporţională cu faptele pentru care sunt cercetaţi şi este în măsură să înlăture starea de pericol pentru ordinea publică”, se arată în încheierea prin care cei trei au fost arestaţi preventiv.


Care a fost contribuţia fiecăruia

Cristian Moldovan a susţinut în faţa judecătorilor că Alexandru Bartuş l-a vizitat spunându-i că se cunosc prin intermediul lui Dănuţ Bălan. Totodată, Modovan susţine că Bartuş i-a spus că este “căutat şi bătut”, el declarând că i s-a părut că este foarte agitat.

“Fără să-i ceară amănunte cu privire la cine îl caută şi cine l-a bătut exprimându-se «probabil că şmecherii», inculpatul Cristian Moldovan i-a oferit mâncare şi găzduire până când soţia lui Bartuş urma să vină să îl ia. Următoarele două zile Bartuş a locuit împreună cu Cristian Moldovan, iar acesta din urmă declară că, văzând că nu mai vine soţia persoanei găzduite i-a spus că nu mai poate să stea la el întrucât la el urmează să vină şi prietena lui sau părinţii. În consecinţă,  Cristian Moldovan s-a oferit să îl ducă pe Bartuş, care între timp îşi vopsise părul în locuinţa lui Moldovan, la prietenul său Nicolae Dedescu”, se arată în încheierea judecătorilor.


“Hai să-i spunem”

Nicolae Dedescu a declarat că a fost de acord să-l găzduiască pe Bartuş “pe o perioadă nedeterminată, dar exprimată în câteva zile”. Dedescu a mai precizat că nu a cerut declaraţii şi a fost de acord.

“După două zile însă, Nicolae Dedescu declară că toţi trei se uitau la televizor şi consumau bere iar la un moment dat persoana necunoscută (n.red. Alexandru Bartuş) vorbind cu Cristian Moldovan s-ar fi exprimat «hai să îi spunem», după care i-au spus că este persoana evadată şi urmărită despre care se vorbeşte la televizor”, mai spun judecătorii, care arată că “în aceeaşi seară, Cristian Moldovan l-a sunat pe Dănuţ Bălan care locuieşte în Alba Iulia şi i-a cerut să vină până în Cluj-Napoca fără să îi spună de ce”.


Datorie de 2500 de euro

Judecători spun că Dănuţ Bălan s-a conformat solicitării inculpatului Cristian Moldovan fără să ceară explicaţii spunând că ei sunt prieteni din copilărie şi “oricum obişnuia să îl viziteze”.

“Astfel, împreună cu o persoană rămasă neidentificată, pe nume P s-a deplasat cu autovehiculul proprietatea personală a inculpatului Dănuţ Bălan. De la locuinţa inculpatului Cristian Moldovan s-au deplasat la locuinţa inculpatului Nicolae Dedescu, unde inculpatul Dănuţ Bălan l-a recunoscut pe Alexandru Bartuş pentru că erau prieteni mai vechi şi din ştirile din mass-media ştia că a evadat din starea de arest preventiv. Afirmând că urmează să primească o datorie mai vechi de 2500 euro, inculpatul Dănuţ Bălan a fost de acord să îl ducă în municipiul Alba Iulia la locuinţa sa”, mai scrie în încheiere.

Maşina complicilor, oprită de poliţie în trafic

Judecătorii spun că în drum spre Alba Iulia maşina lui Cristian Moldovan a fost oprită în trafic de către poliţişti.

“Întrucât pe drum aveau de făcut mai multe opriri pe la rudele numitul lui Dănuţ Bălan, Cristian Moldovan a fost de acord să îl conducă pe numitul P cu maşina sa personală în Alba Iulia.  Moldovan a declarat că în drum spre Alba Iulia a fost oprit de organele de poliţie şi i-a fost cercetată maşina. Atunci s-a speriat şi imediat s-a gândit că persoana pe care a găzduit-o ar putea fi persoana evadată din arestul IPJ şi căutată. Deşi nu avea confirmarea acestei bănuieli insolite, nu l-a sunat pe Dănuţ Bălan ca să îi confirme şi s-a întors la locuinţa din Cluj-Napoca. Declaraţia lui Moldovan cu privire la această împrejurare este vădit mincinoasă întrucât din declaraţia inculpatului Nicolae Dedescu, rezultă că despre starea de evadare a lui Alexandru Bartuş au discutat cu o seară înainte, iar din modalitatea de abordare a acestui subiect rezultată cu certitudine că Moldovan ştia de dinainte”, mai arată judecătorii.

Replică către poliţişti: Vă pierdeţi timpul, Bartuş e plecat departe

Magistraţii spun că în momentul în care Dănuţ Bălan a văzut organele de poliţie care făceau verificări pe strada sa i-a spus lui Bartuş să plece, iar când organele de poliţie l-au întrebat cu privire la Alexandru Bartuş a replicat: “Nu are rost să vă pierdeţi timpul să îl căutaţi pe Bartuş. El este plecat departe şi nu va mai lua legătura cu nimeni întrucât nu este prost, iar voi, poliţiştilor vă pierdeţi timpul întrucât are prieteni în mai multe judeţe ale ţării, prieteni adevăraţi cu care a mai fost la furat şi în alte ţări”.

Respect pentru Bartuş

“Inculpatul Bălan îl cunoştea pe Alexandru Bartuş, fiindu-i cunoscută activitatea infracţională a acestuia şi având un soi de respect pentru el, având în vedere cele relatate organelor de urmărire penală. Aşa se explică disponibilitatea şi tenacitatea ajutorului oferit pentru ca acesta să nu fie găsit de organele de poliţie şi eventual să părăsească teritoriul ţării, relevantă fiind şi împrejurarea că i-a cerut să plece când a constatat că organele de poliţie fac cercetări pe strada unde locuieşte. În mod cert inculpatul Cristian Moldovan a fost de acord să ofere sprijin pentru a o ascunde pe persoana evadată pe o perioadă nedeterminată având însă abilitatea suficientă ca după două zile să îi schimbe locuinţa în care o adăpostea, după care să îl sune pe inculpatul Bălan pentru a îi schimba pentru a treia oară locuinţa persoanei evadate”, se mai arată în încheiere.

Dedescu, nervos pe Bartuş că îi  mânca mâncarea şi îi fuma ţigările

“Inculpatul Nicolae Dedescu, deşi a aflat că persoana pe care o găzduia este persoana căutată de organele de poliţie urmare a săvârşirii mai multor infracţiuni, nu a anunţat organele de poliţie spunând că i-a fost teamă. Dedescu nu motivează apariţia intempestivă a stării de temere în condiţiile în care Bartuş nu l-a ameninţat şi nu şi-a schimbat comportamentul, Dedescu arătând că l-a deranjat mai mult că îi mânca mâncarea şi îi fuma ţigările”, se mai arată în încheiere.

Mandat prelungit pentru Bartuş

Judecătoria Cluj-Napoca i-a prelungit luni mandatul de arestare preventivă lui Alexandru Bartuş cu încă o lună în dosarul de furt în care este cercetat de poliţiştii clujeni. Bartuş a declarat în faţa judecătorilor că nu este vinovat de evadarea din arestul IPJ Cluj, deoarece, spune el, nu a făcut altceva decât să se ia după ceilalţi arestaţi.

Bartuş s-a ascuns câteva zile în oraşul natal al lui Grindean

Potrivit procurorilor, Alexandru Bartuş s-a ascuns câteva zile la Câmpia Turzii, el fiind originar din Câmpia Turzii, la fel ca şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj Tudor Grindean. După aceea, a plecat spre Alba Iulia unde s-a ascuns într-o cabană din zona Miceşti. Reamintim faptul că IPJ Alba a fost condus timp de mai mulţi ani de actualul şef al IPJ Cluj Tudor Grindean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter