Actualitate

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri la vârsta de 90 de ani, iar prinţul Salman îl va succeda la tron, a anunţat palatul regal într-un comunicat.

Regele Abdullah, aflat la conducerea regatului din 2005, a fost internat pe 31 decembrie într-un spital din Riyadh din cauza unei pneumonii. Starea sa de sănătate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta să respire.

La 79 de ani, fratele său, Salman ben Abdelaziz al-Saud, desemnat „prinț moștenitor” încă din iunie 2012, va urca pe tronul puternicei monarhii petroliere. Tot din 2012 el era ministru al Apărării.


Fratele său, Muqrin, în vârstă de 68 de ani, este cel care devine primul în ordinea succesiunii la tron. El a fost desemnat deja „prinț moștenitor” de către noul rege.

Arabia Saudită, prima putere petrolieră a lumii, este unul dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Analiștii se așteaptă ca noul rege, Salman, să continue politica dusă de fratele său. Imediat după anunțul privind moartea regelui Abdallah, prețul petrolului a crescut.


Președintele Barack Obama i-a adus un omagiu defunctului rege, pe care l-a numit un lider „sincer” și „curajos”. De asemenea și președintele Francois Hollande, i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, la puţin timp după anunţarea morţii sale.

Cum a fost Abdallah ca rege?

Abdallah a preluat puterea după decesul fratelui său Fahd, în 2005, dar de fapt el a fost principalul factor de decizie la Riyad în ultimele decenii, după ce Fahd suferise un atac cerebral, scrie Agerpres.


Spre deosebire de mulți membri ai familiei regale saudite, Abdallah era considerat un musulman sunnit devotat. Sub conducerea sa, Arabia Saudită a menținut relații strânse cu SUA, mai ales în perioada mandatului de președinte al lui George W. Bush.

Arabia Saudită sub conducerea lui Abdallah a susținut lovitura de stat din Egipt din 2013 prin care Frăția Musulmană a pierdut puterea și în urma căreia lider a devenit fostul șef al armatei, Abdel-Fatah al-Sissi.


În privința Siriei, Abdallah a susținut grupările de opoziție, inclusiv unele islamiste, pentru îndepărtarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad, acesta din urmă fiind sprijinit de Iran, cel mai puternic rival regional al Arabiei Saudite.

Abdallah a fost al cincilea fiu al regelui fondator al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Abdulrahman al-Saud, care a avut 34 de fii cu 17 dintre cele 22 de soții ale sale.


Istoria dinastiei Al-Saud

Originea familiei regale datează din secolul al XVIII-lea, când Muhammad ibn Saud, a decis în 1745 să îşi consolideze puterea, aliindu-se cu un cleric ce predica revenirea la islamul pur şi dur, Muhammad ibn Abdel Wahab.

În 1818, descendenţii lui Muhammad ibn Saud sunt înfrânţi de turci şi vasalii lor egipteni. Dar şase ani mai târziu, familia Saud preia controlul Riyadului. Anii următori vor fi marcaţi de certuri familiale pentru succesiune, scrie Mediafax.

În 1902, Abdel Aziz alungă din Riyad clanul rival Rashidi şi consolidează gradual puterea, unificând peninsula. El preia astfel controlul, în 1913, al coastei ce se întinde de-a lungul Golfului, apoi în 1925 al oraşelor sfinte Mecca şi Medina, în apropiere de Marea Roşie (vest).

În 1932, el înfiinţează regatul Arabiei Saudite şi se proclamă rege.

Pentru a-şi consolida autoritatea, el îşi sporeşte numărul de căsătorii cu fetele şefilor de trib. Prin umare, el are în total 45 de fii. Familia regală numără aproximativ 25.000 de membri, dintre care 200 de prinţi exercită o influenţă politică.

Un alt an marcant din istoria Arabiei Saudite este 1938, când este descoperit petrolul în regat, care va deveni astfel una dintre ţările cele mai bogate, cu a doua rezervă de pe planetă.

La moartea regelui Abdel Aziz, la 9 noiembrie 1953, fiul lui Saud, care fusese desemnat prinţ moştenitor, este cel care îi succedă.

Acuzat de proastă gestionare şi corupţie, Saud este destituit în 1964 de Consiliul emirilor, care regrupează principalii membri ai familiei regale. El este înlocuit de fratele lui vitreg, Faisal, prinţ moştenitor.

Arhitect al politicii de modernizare a regatului, el este asasinat de unul dintre nepoţii săi, prezentat ca având probleme psihice, în martie 1975.

El este succedat de fratele lui vitreg Khaled, care domneşte până la moarte, în 1982. Pe tron urcă prinţul moştenitor Fahd, urmat de Abdallah, care era cu doi ani mai mic decât el şi care i-a succedat în 2005.

Ultimele Stiri
abonare newsletter