Actualitate

Viaţa bătrânilor singuri, salvată printr-o apăsare de buton

<p><img src="documente/stories/05_mai/24_ziua/04-ingrijire domiciliu1231.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O simplă apăsare de buton ar putea salva viaţa bătrânilor care au nevoie de ajutor dacă li se face rău şi nu mai pot ajunge la telefon.</p> <p> </p>

 

Este vorba despre un serviciu de îngrijire la domiciliu prin sistem de alarmă.


Serviciul de îngrijire la domiciliu prin sistem de alarmă, numit teleasistenţă, ajută la reducerea numărului bătrânilor internaţi în spitale sau azile de bătrâni.

Teleasistenţa va deveni funcţională, la Cluj, din luna septembrie, acest serviciu fiind oferit de către Fundaţia Creştină Diakonia. Pentru început vor fi cumpărate 30 de aparate necesare pentru teleasistenţă, iar pe parcurs, dacă vârstnicii vor fi interesaţi de acest serviciu, vor fi achiziţionate mai multe.


Doctorul Arthur Sarosi, directorul executiv al fundaţiei, spune că acest sistem de îngrijire la domiciliu este adresat bătrânilor care locuiesc singuri, iar o simplă apăsare de buton le poate salva viaţa. „Dacă, spre exemplu, cuiva i se face rău şi nu poate ajunge la telefon pentru a chema ambulanţa, activarea dispozitivului îi poate salva viaţa”, afirmă Arthur Sarosi.

 


Cum funcţionează sistemul de alarmă

 


Pentru activarea sistemului de alarmă, beneficiarul trebuie să apese un buton care este montat fie pe o brăţară, fie pe un medalion. Butonul este conectat fie la telefonul fix, fie la mobil, iar în momentul în care este apăsat se face legătura la dispeceratul de teleasistenţă. Aici, răspunde un specialist care anunţă fie serviciul de ambulanţă, fie poliţia, în funcţie de situaţia cu care se confruntă cel care a apelat serviciul.

 


Dispozitivul şi-a dovedit deja utilitatea

Arthur Sarosi precizează că la centrală, apelantul este identificat chiar dacă nu reuşeşte să vorbească. „O bătrânică din Covasna care avea acest aparat s-a dus să plivească în grădină, s-a tăiat la picior cu sapa, sângera, a căzut şi nu s-a mai putut ridica. A reuşit să apese butonul, nu auzea ce i se spune, dar a putut să spună ce i s-a întâmplat. A fost trimisă ambulanţa la ea şi astfel i-a fost salvată viaţa”, a declarat Arthur Sarosi.

Pentru acest serviciu se plăteşte o taxă lunară de 70 lei care include service-ul lunar al aparatului. Preţul unui aparat se ridică la 300-400 de euro.

 

Teleasistenţa scade internările în azile

Reprezentanţii fundaţiei spun că teleasistenţa ajută la prevenirea internării persoanelor de vârsta a treia în spitale sau azile de bătrâni. În plus, se reduce numărul situaţiilor în care, disperaţi că au rămas singuri, unii bătrâni apelează la necunoscuţi pentru a fi îngrijiţi, fără a ţine cont de riscurile la care se expun.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter