Actualitate

Curse aeriene anulate din cauza norului de cenuşă

<p><img src="documente/stories/05_mai/24_ziua/06-vulcan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Erupţia vuclanului islandez Grímsvötn a dus la închiderea celor patru aeroporturi internaţionale din Islanda şi a spaţiului aerian al acestei ţări.</p>

 

Pe lângă cele patru aeroporturi islandeze închise, zborurile dintre Norvegia continentală şi arhipelagul Svalbard, în Arctica, urmează să fie suspendate, iar o mică parte din spaţiul aerian al Groenlandei a fost închis azi, până la ora 14, a anunţat CNN


Potrivit organizaţiei europene pentru securitate aeriană Eurocontrol, norul de cenuşă era aşteptat aziîn Scoţia, urmând să ajungă joi în Franţa şi Spania, în funcţie de cantitatea de cenuşă care va continua să fie emisă, dar şi de condiţiile meteorologice.

Vulcanul Grímsvötn a început să erupă sâmbătă. Acesta se află situat sub calota gheţarului Vatnajökull şi este înconjurat de mai multe lacuri glaciare. Erupţia, în urma căreia lava a intrat în contact cu gheaţa, a declanşat un nor imens de fum şi a determinat închiderea spaţiului aerian islandez. Vulcanul este unul din cei mai activi ai Islandei împreună cu Hekla, iar regiunea este cunoscută drept una dintre cele mai fierbinţi ale lumii, din punct de vedere al activităţii vulcanice.


Erupţii vulcanice şi în alte zone

Probleme sunt şi cu vulcanul Karâmski din Kamceatka, Extremul Orient rus, care aruncă cenuşă până la înălţimea de 6.500 de metri, fapt ce pune în pericol securitatea zborurilor în zonă, informează Agerpres. Erupţia a avut loc ca urmare a celor peste 180 de cutremure întregistrate în zonă în ultimele 24 de ore.


Anul trecut, în data de 14 aprilie, vulcanul Eyjafjoell a erupt iar norii de cenuşă formaţi au provocat cea mai gravă închidere a spaţiului aerian decretată în Europa pe timp de pace.  Peste 100.000 de curse aeriene au fost anulate şi peste opt milioane de pasageri au fost afectaţi.

Profesorul geolog Pall Einarsson a declarat pentru BBC că erupţia vulcanului Grímsvötn nu are o amploare la fel de mare precum cea a vulcanului Eyjafjoell. Particulele de cenuşă rezultate în urma celei mai recente erupţii sunt mai mari, iar în consecinţă se depun mai uşor pe sol, astfel încât nu se aşteaptă ca traficul aerian să fie perturbat major.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter