Actualitate

Ce concerte vor avea loc la TIFF 2011?

<p /><img src="documente/stories/05_mai/23_ziua/06v luna amara_ai 12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />12 trupe străine din Ungaria, Marea Britanie, Moldova şi Macedonia, dar şi româneşti, precum şi cinci DJ vor anima nopţile TIFF-ului.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a pregătit publicului festivalier, pe lângă un program intens de proiecţii de film, şi un program variat de concerte, de la muzică clasică la stiluri precum rock alternativ, indie, blues, punk, ska, electro şi altele.

 


Nopţile TIFF-ului vor fi animate pe perioada festivalului de 12 trupe străine şi româneşti şi cinci DJ. Printre artiştii care vor performa în cadrul AlternaTIFF 2011 se află: Anima Sound System (Ungaria), Nedry (Marea Britanie), AIRtist (Ungaria, Austria), Snails (Moldova), Omul cu Şobolani, Luna Amară, Discoballs, Electric Brother, Electric Fence, Robin and the Backstabbers, Jedam, Lights out!, Gojira, Dubase, K-LU şi The Filters din România.

 


Concert de muzică clasică

 


La ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Festivalul SoNoRo din Bucureşti, unul dintre cele mai originale proiecte de muzică clasică din Centrul şi Estul Europei, aduce la TIFF un concert cu totul special: „Songs and Dances of Life”, programat sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:00, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca.

“Songs and Dances of Life” este un proiect muzical inspirat chiar de rădăcinile zonei multiculturale a Transilvaniei, spaţiu de convieţuire pentru români, maghiari, germani, slovaci şi ucrainieni, iar potrivit muzicienilor este „o îmbinare a cântecelor de recoltă şi dansurilor de cătănie cu colinde şi cântece religioase, a baladelor cu cântecele de dor”, care cuprinde şi rarităţi, cum ar fi piese de Franz Liszt, o melodie slovacă, un dans ruten ameţitor sau fragila melodie ungară a lui Franz Schubert. Gândit şi creat ca o celebrare a identităţii culturale transilvănene, dedicate publicului clujean, spectacolul “Songs and Dances of Life” prezintă într-o lumină cu totul nouă creaţii ale unor personalităţi muzicale extrem de legate de istoria şi tradiţia Clujului, construind, astfel, un dialog muzical atemporal între curente, naţionalităţi şi stiluri.


 

Ziua Diversităţii la TIFF


 

În completarea proiecţiei filmului “Balkan's Digest”, în regia lui Ionuţ Piţurescu, un concert fusion inedit şi intens „deschide” din punct de vedere muzical Ziua Diversităţii la TIFF. Astfel, duminică, 5 iunie, de la ora 19:30, pe scena de la TIFF Meeting Point din curtea Muzeului de Artă, grupurile Biokolective Swing (România) şi Via Balkanica (Macedonia, România) promit un spectacol de mişcare şi sunet memorabil. Dacă românii de la Biokolective Swing se remarcă printr-un repertoriu arhaic, bazat pe muzică realizată din folosirea unor instrumente extrem de rare astăzi, precum cobza, cavalele, gorduna, tilinca sau braciul, macedonenii de la Via Balkanica au un sound tipic spaţiului sud-est european, recuperând melodii aromâneşti interpretate cu accente de virtuozitate, la lăută arabă, clarinet, ney şi percuţii. Intrarea la concertul susţinut de cele două formaţii balcanice este liberă.

 

Weekend cu Baba Zula şi Nightlosers

 

Tot în duminica din primul weekend TIFF, de la ora 23.00, la Euphoria Music Hall, va avea loc în cadrul Zilei Diversităţii un concert susţinut de cunoscuta formaţie Baba Zula, din Turcia, alături de una dintre cele mai cunoscute trupe din Transilvania – Nightlosers. Show-urile Baba Zula, susţinute pe sute de scene din întreaga lume oferă o experienţă audiovizuală completă, prestaţiile lor susţinute în costumaţii extravagante fiind însoţite de dansuri din buric, teatru, poezie şi VJ-ing live. Sound-ul lor Dub Oriental este rezultatul unui amestec de instrumente tradiţionale cu muzică electro sau reggae. În ciuda unei aparenţe cu totul exotice, muzica celor de la Baba Zula îşi are rădăcinile atât în tradiţia orientală, cât şi în semnificaţia şi sonoritatea rock'n'roll-ului din anii '60. Pentru stilul lor extrem de bine definit, au fost incluşi în documentarul Dincolo de Pod (2005), semnat de Fatih Akin, o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.

Formaţia de blues transilvănean Nightlosers combină temele şi sunetele muzicii tradiţionale ardeleneşti cu cele ale muzicii americane. Trei albume de studio, dar şi sute de concerte susţinute în ţară şi peste hotare au adus consacrarea uneia dintre cele mai originale formaţii româneşti a ultimelor două decenii, ale cărei partituri includ vioara, chitara electrică, bateria, dar şi muzicuţa sau placa de spălat rufe.

 

Alternative muzicale

 

Festivalul de muzică AlternaTIFF, ce se va desfăşura în perioada 8 - 11 iunie, va oferi publicului clujean o gamă largă de trupe de muzică alternativă. Scenele festivalului vor fi la Meeting Point TIFF – Curtea interioară a Muzeului de Artă şi Boiler Club - Fabrica de Pensule. Concertul-eveniment din cadrul AlternaTIFF-ului din acest an va fi susţinut de Gandu Circus, în data de 10 iunie, la ora 22.30 în Boiler Club, iar în aceiaşi zi, de la ora 21, pe scena de la TIFF Meeting Point Electric Brother îşi va lansa cel de-ai doilea album solo, intitulat “Pe Pamânt”. AlternaTIFF pregăteşte publicului două concerte de neratat susţinute de Anima Sound System din Ungaria şi de trupa britanică Nedry.

 

abonare newsletter