Actualitate

Producătorii agricoli anunţă noi scumpiri la alimente

<p /><img src="documente/stories/05_mai/23_ziua/08 carrefour market leul rp 08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Producătorii agricoli cer ministerului de resort să elaboreze strategiile şi politicile agricole ale României astfel încât “mâncarea să nu devină un lux”.

 

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţă o majorare a preţurilor produsele alimentare, în perioada următoare.


Producătorii invocă atât condiţiile meteo cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. “Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

 


Potenţial există,
dar degeaba,
dacă nu e valorificat


Declaraţia producătorilor agricoli vine în contextul în care Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat de mai multe ori, în ultima perioadă, că România nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial. “Potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României”, spune Viorel Matei. Astfel, Federaţia cere Ministerului Agriculturii să elaboreze strategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât “mâncarea să nu devină un lux”. “Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult de problemele agricultorilor şi nu să încerce să strice şi ceea ce aceştia au reuşit fără ajutorul domniei sale şi anume să fie reprezentaţi la cel mai înalt nivel la organizaţiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA şi COGECA. Încercarea ministrului Tabără de a determina excluderea agricultorilor români din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizaţia, traducerea în şi din limba română arată că nu se află la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici”, se mai arată în comunicat.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter