Actualitate

Spectacol de teatru japonez la Turda

<p /><img src="documente/stories/05_mai/20_ziua/12-yamanote-keiseihangonko2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Compania de teatru japoneză Yamanote Jijosha va face luna viitoare un turneu în România.

 

Compania de teatru japoneză Yamanote Jijosha va veni pentru a treia oară în România, de data aceasta într-un turneu, urmând să susţină în iunie spectacole la Turda şi Bucureşti.


 

Compania de teatru japoneză Yamanote Jijosha va prezenta în acest an piesa clasică japoneză „Keisei Hangonko”, scrisă de dramaturgul reprezentativ pentru kabuki Monzaemon Chikamatsu. Spectacolul „Keisei Hangonko”, în regia lui Masahiro Yasuda, va fi jucat la Teatrul Municipal din Turda, pe 7 iunie, şi la Teatrul Odeon din Bucureşti, pe 11 iunie, potrivit Mediafax. În limba japoneză, „Keisei” înseamnă „prostituată” şi „Hangonko” înseamnă „fum de tămâie în care apar morţii”. Este o poveste din epoca Muromachi, personajele fiind pictorul Kano Motonobu - care a fost implicat într-un conflict cu familia Rokkaku din regiunea Omi - şi o prostituată pe nume Miya. Aceasta se îndrăgosteşte de Kano Motonobu, însă cei doi nu se pot căsători oficial. Miya moare de inimă rănită, dar se întoarce sub formă de stafie în camera umplută cu fum de tămâie a iubitului ei.


 

Experimente teatrale şi stil de joc unic


 

Yamanote Jijosha este o companie de teatru reprezentativă din Japonia. În 1984, Masahiro Yasuda a fondat această companie împreună cu studenţii universităţii Waseda din Tokyo. Această companie a repetat mai multe experimente teatrale inedite şi a dezvoltat „Metoda Yamanote”, o metodă de instruire sistematică a actorilor, precum şi stilul de joc unic „Yojo-han”. În spectacolul din anul acesta se va folosi stilul de joc propriu „patru tatami şi jumătate”.


În ultimii ani, compania a avut turnee numeroase nu numai în Asia, ci şi în Europa. În stilul Yojo-han, corpul actorilor nu stă drept niciodată, iar mişcarea este încetinită, menţinându-se o poziţie instabilă. Replicile sunt corelate cu mişcarea şi eliberate când actorii se opresc grupaţi în formaţie estetică. Regulile de mişcare cu proprietăţi simple şi antrenarea vocală creează posibilitatea de a exprima existenţa umană complexă şi grea.

 


Spectacole apreciate în întraga lume

 

În 2009, spectacolul „Titus Andronicus” al companiei Yamanote Jijosha, prezentat în turneu, a produs într-o singură seară un mare ecou. George Banu, Constantin Chiriac - directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, împreună cu alte figuri reprezentative din lumea teatrului au apreciat calitatea reprezentaţiei.

În 2010, apectacolul „Oedipus Rex” a propus publicului o punere în scenă inedită: în tragedia greacă a lui Sofocle toate personajele principale au fost interpretate de actriţe.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter