Actualitate

Expediția celor doi tineri care au traversat creasta Carpaților s-a încheiat după 52 de zile FOTO

Cei doi tineri care au pornit într-o expediție de explorare a crestei Carpaților pentru a verifica starea marcajelor și pentru a consemna pericolele care pot apărea în asemenea locuri s-au întors acasă, la Dej. Adrian Marton și Gabriel Gălbează, membri ai Organizației "Cercetașii României" din Dej, au terminat vara aceasta liceul. Ei au parcurs, în 52 de zile, creasta Carpaților Occidentali, Meridionali și a celor Orientali.

Una dintre cele mai des întâlnite probleme pe care o semnalează cei doi după încheierea expediției a fost cea legată de atacurile câinilor ciobănești de la stâne, relatează Agerpres.

"Traseele turistice, de multe ori, trec pe lângă stâne, care au mulți câini și ei atacă turiștii, vin, latră, mușcă, dacă nu ești atent. Ar trebui ca ciobanii să fie instruiți și jandarmii chiar au și început să discute cu ei să fie mai pe fază când vin turiștii", a explicat Adrian Marton.


La rândul său, Daniel Onofrei, președintele filialei din Dej a "Cercetașilor României" și unul dintre coordonatorii expediției, a explicat că problema aceasta a câinilor ciobănești este foarte veche și probabil unică în Europa.

"Problema aceasta cu câinii e veche de zeci de ani de zile și cred că, într-adevăr, numai la noi în țară se întâlnește. Dar acum nu am vrea să creadă oamenii că e periculos să meargă la munte, cu atât mai mult cu cât Jandarmeria Montană chiar își face treaba, mai ales în locurile care sunt populare și circulate de oameni. Probleme mai apar apar în zonele mai puțin circulate, dar când mergi într-o excursie, este bine să te interesezi ce poți întâlni pe traseu", a explicat Daniel Onofrei.


Tinerii semnalează, de asemenea, o stare defectuoasă, în anumite regiuni, a marcajelor montane, care este mai accentuată în zonele mai puțin umblate — marcajele fie lipsesc, fie sunt plasate în locuri greu vizibile, mai ales pe vreme proastă, cum ar fi pe trunchiurile copacilor sau pe stânci.

O altă problemă pe care cei doi tineri au documentat-o este cea a zonelor în care lipsește total semnalul GPS, iar întâlnirile cu animalele periculoase și furtunile iscate din senin sunt două dintre cele mai importante pericole pe care le-au avut de înfruntat.


"Cel mai dificil a fost din cauza vremii nefavorabile, când ne prindea furtuna pe un vârf sau înt-o șa. Fizic, dar mai ales psihic, era foarte greu, când nu știai cât mai durează. Dar, în general, am trecut cu bine", a spus Adrian Marton.

Cei doi tineri au povestit că au traversat și zone în care trăiau vipere, dar, fiind avertizați zilnic de jandarmii montani, știau care sunt pericolele pe care le au de întâmpinat.


"În momentul în care zona e avertizată printr-o pancartă cu pericol de vipere sau animale sălbatice, oamenii devin mai precauți, sunt atenți pe unde calcă, încearcă să evite. Noi am întâlnit vipere în două masive diferite și când știm că le putem întâlni, mergem tropotind și vipera simte vibrațiile și fuge. Ea atacă dacă se simte în pericol sau dacă o calci, dar noi aveam informații despre fiecare zonă", a explicat Gabriel Gălbează.

Tânărul a povestit că au trecut și pe lângă o turmă de mistreți, dar aceasta a fost chiar o întâlnire pașnică, deoarece animalele, nefiind deranjate, nu au reacționat. Cercetașii, care se aflau la 100 de metri de turmă, au așteptat ca mistreții să își vadă de drum și apoi au plecat și ei mai departe.


Toate problemele, lipsurile, dar și alte informații au fost documentate de băieți foarte riguros, inclusiv cu coordonatele GPS corespunzătoare, precum și cu fotografii. Toate datele adunate în această călătorie vor fi prelucrate în perioada următoare împreună cu jandarmii montani, urmând ca ulterior documentul care va rezulta să fie înmânat tuturor prefecturilor și consiliilor județene care au legătură cu zonele prin care a trecut traseul celor doi.

Organizația "Cercetașii României" va încerca să organizeze chiar și o campanie de conștientizare a populației cu privire la deșeurile pe care oamenii le lasă în urma lor, mai ales după ce fac un picnic, aceasta fiind, de asemenea, una dintre problemele constatate.

Cei doi tineri au parcurs pe jos aproximativ 900 de kilometri într-o expediție care a fost numită "Salvați Muntele — Ultima resursă a României". Ei au fost alimentați, o dată la câteva zile, cu mâncare, apă și alte obiecte necesare expediției de echipe ale "Cercetașilor României". De asemenea, aventura lor a fost monitorizată pas cu pas de salvamontiști și jandarmi, care știau în fiecare moment locul în care se află Adrian și Gabi, pentru o eventuală misiune de salvare, dar și pentru a face schimburile de informații necesare.

Expediția tinerilor a început în 26 iulie și s-a încheiat luni, 15 septembrie, după-amiaza.

abonare newsletter