Actualitate

Sub 8 la purtare? Adio alocaţie de susţinere a familiei!

<p>Alocaţia pentru susţinerea familiei va fi condiţionată de prezenţa copiiilor la şcoală şi de nota la purtare. Nu se ştie însă cine va verifica.</p> <p>Familiile sărace nu vor mai primi alocaţia pentru susţinerea familiei dacă copiii lor au mai mult de 20 de absenţe nemotivate la şcoală şi nota la purtare mai mică de 8.</p> <p>Legea a fost votată la ultima şedinţă de Guvern iar conducerea Ministerului Muncii spune că în acest fel susţine familiile care îşi trimit copiii la şcoală. Totuşi, deocamdată nu se ştie cum vor fi monitorizaţi elevii şi cum se va realiza comunicarea datelor referitoare la situaţia şcolară a elevilor. Horia Corcheş, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, spune că în acest moment nu se cunoaşte nimic despre modul în care vor fi urmăriţi copiii la capitolul absenţe şi note la purtare. El a declarat însă că în viitorul apropiat s-ar putea să existe o contabilizare periodică a situaţiei şcolare a elevilor, iar aceste date să fie transmise primăriilor.</p>

Ministerul Muncii încurajează şcolarizarea

Ioan Botiş, ministrul Muncii a declarat la finalul şedinţei de Guvern că acest sprijin financiar va fi acordat familiilor care încurajează participarea copiilor la şcoală. „Mesajul meu este foarte clar: trimiteţi copiii la şcoală! Am prevăzut că orice venit de susţinere a familiei va fi corelat cu participarea copiilor la şcoală”, a declarat Botiş. Astfel, în cazul în care copiii au mai mult de 20 de absenţe nemotivate, familia nu mai primeşte alocaţia de sprijin. În plus, şi nota la purtare condiţionează acordarea alocaţiei. „Am propus ca în cazul în care există notă la purtare sub 8, alocaţia să fie sistată pînă la sfîrşitul anului. Deci susţinem, la modul cel mai corect, familia care îşi trimite copiii la şcoală”, a mai declarat ministrul Muncii.

Valoarea alocaţiei: între 30 lei şi 200 lei

Acest tip de alocaţie se acordă familiilor cu venituri modeste care au copii în întreţinere. Potrivit legii, în cazul unei familii cu doi părinţi, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează pînă la 200 lei, valoarea lunară a alocaţiei este stabilită astfel: 30 lei pentru familia cu un copil, 60 lei pentru familia cu doi copii, 90 lei pentru familia cu trei copii şi 120 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi. Cea mai mare valoare a alocaţiei este de 200 lei şi se acordă familiilor monoparentale care au patru copii sau mai mulţi şi al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este de pînă la 200 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter